Elképesztő drogháború közben ömlik a marokkói és dél-amerikai drog Nyugat-Európába

drog
kábítószer
Olaszország
Kommandós akció egy olasz drogmaffia ellen.
Vágólapra másolva!
Térképen mutatja be a V4NA nemzetközi hírügynökség, hogy Európa egyes országaiban mekkora üzlet a drog, hol, miből fogy a legtöbb az átalakuló európai kábítószerpiacon. Európában az elmúlt években a marokkói kannabisz, a dél-amerikai kokain és a közel-keleti heroin mellett egyre nagyobb teret kaptak a kontinensen gyártott MDMA- és amfetamin származékok, és a Kínából importált dizájner-drogok.
Vágólapra másolva!

Európa világszinten is fontos piaca a kábítószereknek, amit nemcsak a más kontinensekről érkező tiltott szerekkel elégítenek ki, hanem egyre jelentősebb az Európán belül előállított szerek aránya is a piacon, derül ki az EU Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) adataiból.

A legtöbbet fogyasztott kábítószer a marihuána és a hasis.

A hasis leginkább Marokkóból érkezik Európába, és Spanyolország a drog legnagyobb elosztóközpontja, az Európai Unióban 2017-ben lefoglalt teljes mennyiség közel háromnegyedét (72%) itt foglalták le. Az európai fogyasztásra szánt marihuánát Európában termesztik, új forrásként jelent meg a Nyugat-Balkán. Európában a legtöbb marihuánát Olaszországban foglalták le, ahol a maffia uralja a drogkereskedelmet.

A második legnépszerűbb kábítószer Európában a kokain, az elmúlt években a lefoglalások száma és a lefoglalt mennyiség is rekordot döntött.

Leginkább nagy konténerhajókon érkezik a kontinensre Dél-Amerikából. 2017-ben körülbelül 86 tonnányi lefoglalással Belgium (45 tonna) és Spanyolország (41 tonna) együtt adta az összes becsült lefoglalás 61%-át az EU-ban.

Egy tonna Európába szánt kokaint őriz a lefoglalás után egy kolumbiai rendőr. Forrás: AFP/Raul Arboleda

Az Európában fogyasztott MDMA (ecstasy) legfőbb származási országa Hollandia és Belgium. Az európai piacon megjelenő legtöbb amfetamint pedig Csehországban állítják elő.

Ebből általában Németországban és az Egyesült Királyságban foglalják le a legnagyobb mennyiséget, gyakran több mint évi egy tonnát.

2018 végére az EMCDDA több mint 730 új pszichoaktív anyagot kísért figyelemmel, amelyek közül 55-öt először 2018-ban azonosítottak Európában. A kábítószerek olyan széles köre tartozik ide, mint a szintetikus kannabinoidok, stimulánsok, opioidok és benzodiazepinek.

Drogot keresnek igazoltató rendőrök a holland-belga határon. Forrás: BELGA/AFP/Benoit Doppagne

Az új pszichoaktív anyagokat legtöbb esetben kínai vegyipari és gyógyszercégek állítják elő, nagy mennyiségben. Innen szállítják Európába, ahol termékké alakítják, csomagolják és értékesítik.

A heroin és az egyéb intravénásan fogyasztott drogok az Egyesült Királyságban és a skandináv országokban okozzák a legtöbb halálesetet. A heroin klasszikusan Afganisztánból érkezik Európába.

Svédországban ráadásul a régi és az új, a bevándorlás nyomán megjelenő drogkereskedő bandák közötti háborúban is többen meghaltak.