Görögország megerősíti határait, hogy megállítsa az illegális migránsokat

2019.11.22. 15:19

Görögország megerősíti határőrségét, hogy útját állja a menedékjogra jogosulatlanoknak, akikből újabban egyre több érkezik az országba - jelentette be pénteken a görög miniszterelnök.

Kiriákosz Micotákisz az athéni parlamentben közölte, hogy jóváhagyták további 400 határőr felvételét szárazföldi szolgálatra a török határ mentén, és azt is, hogy a szigetek határőrizetét 800 fővel egészítsék ki. Továbbá sűrítik a tengeri őrjáratokat is.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök.Forrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Csakis azokat üdvözöljük Görögországban, akiket kiválasztunk. A nem szívesen látottakat visszafordítjuk. Állandóan zárva lesz az ajtónk a törvénytelenül, menekült státuszra jogosulatlanul pályázó bejutni akarók előtt - mondta Micotákisz. Négy éve a Nyugat-Európába tartó milliónyi migráns zömének Görögországon keresztül vezetett az útja.

Az utóbbi időben ismét egyre többen érkeznek Törökországból. A görög szigeteken jelenleg 37 ezren zsúfolódnak menekülttáborokban, a kormány közülük húszezret még az idén át akar telepíteni az ország kontinentális területére.

Egy szakértő szerint Görögországban legalább 100 ezer illegális migráns van, akik szeretnének eljutni Németországba, és az elmúlt hetekben egyre többen érkeznek Törökország felől.Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Athén emellett fel akarja gyorsítani a menedékkérelmek elbírálását, amit emberi jogi csoportok elhibázott kapkodásnak minősítenek. Szerintük a gyorsítással csorbulhat az elbírálás tisztessége.