A felnőtt illegális bevándorlók mellett megjelentek Brüsszelben a migránsgyerekek is, akik káros szokásoknak a rabjai – ragasztót vagy étert szívnak, valamint alkoholt fogyasztanak - írja a V4NA hírügynökség.

Az utóbbi hónapokban több tucat migránsgyerek érkezett meg Brüsszelbe, ehhez a jelenséghez pedig valószínűleg köze lehet az embercsempész-szervezeteknek is. A 9 és 14 év közötti fiatalok főleg Algériából és Marokkóból érkeznek meg Európába, Belgiumba azonban már más uniós államokból jutnak el – például Franciaországból és Spanyolországból. 

Ezek a gyerekek aztán Brüsszelben az utcákon élnek, és itt káros szokások rabjaivá válnak: többen közülük függőségben szenvednek: ragasztót vagy éter szívnak, vagy túl sokat isznak, hívja fel rá a figyelmet David Lowyck. A Minor Nkado központ vezetője szerint a különböző szervezetek megpróbálnak segíteni a fiatalokon, és szállást nyújtani nekik központokban, ők azonban nem sokáig maradnak ott, mert ott be van tiltva az alkohol és a drog is. 

A hatóságok sok esetben tehetetlenek a szipuzó migránsokkal szemben (Képünk Illusztráció)Forrás: AFP/Hans Lucas/Virginie Nguyen Hoang

Azt sem tudták, mit keresnek Belgiumban

Egy tavaly októberi esetnél például a brüsszeli rendőrség egy tucat utcagyereket tartóztatott le a Gare du Midi közelében, írja a belga BX1. A kórházban azonban a gyerekek nem tudták azonosítani magukat, nem voltak irataik, és azt sem tudták megmagyarázni, hogy mit is keresnek Belgiumban. 

A migránsgyerekek egyébként nemcsak Belgiumban okoznak gondot az utcákon, hanem például Franciaországban is. Párizsban hasonló jelenséget tapasztalhattak a lakosok az utóbbi években, az utcákon ugyanis rendkívül sokszor voltak zavargások a marokkói fiatalok miatt, akik rablásokat is elkövettek. Mint kiderült, tavaly a francia rendőrség több mint 1500 marokkói bevándorlót tartóztatott le, akiket aztán vissza is küldtek a saját országukba – bár a szóban forgó személyek főleg felnőttek voltak.