Ismét víz öntötte el a velencei Szent Márk teret vasárnap, alig másfél hónappal a csúcsokat döntögető áradás után. Ítéletidő tombol egész Olaszországban, Nápolyban egy 62 éves marokkói férfi meghalt, amikor rázuhant a heves szélben egy kidőlt fa.

Velencében vasárnap délelőtt 130 centiméteren tetőzött az ár, alig 10 centiméterrel elmaradva a rendkívülinek minősülő 140-es határértéktől. A lagúnák városában

november 12-én 187 centiméteres volt a víz magassága, amire több mint fél évszázada nem volt példa.

Az áradás mérhetetlen károkat okozott a páratlan történelmi, művészeti és vallási emlékekben gazdag városban, és a szállodai foglalásokból ítélve, a turistákat is elijesztette.

Az olasz polgári védelem vasárnap 11 tartományban rendelt el közepes, narancssárga színnel jelzett időjárási riasztást a nagy mennyiségű csapadék, viharok és heves széllökések miatt.

A déli Campania tartományban, Irpinia térségében

több mint 300 lakost evakuáltak otthonaikból

egy helyi patak hirtelen áradása miatt.

Szardínia északnyugati partjainál a viharos szél miatt

a hullámok zátonyra sodortak egy Spanyolország felé tartó kávészállító teherhajót,

a 12 fős legénységet partra menekítették.

A lombardiai Cremona és Mantova közötti szakaszon a Pó-folyó majdnem egy métert emelkedett 24 óra alatt. Az esőzések és áradások Toszkánában megnehezítették a közlekedést: több autós is segítségre szorult, miután nem tudtak átkelni a megduzzadt és kiáradt patakokon. Máshol az eső miatt földomlás volt, ami elzárta az utakat.

A velencei Szent Márk-székesegyház elöntött előcsarnoka 2019. november 13-án, miután előző este a heves esőzések miatt 187 centiméteres, rekord magasságú tengervíz öntötte el a várostForrás: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

Róma városában még az éjszaka szélvihar söpört végig, fákat, cserepeket, óriásplakátokat sodorva magával.

Az olasz főváros tengerpartján óránkénti 100 kilométer erősségű a szél.

A főpolgármester lezáratta a parkokat és temetőket.

Hétfőtől javulást, karácsony napjaiban jó időt várnak Olaszország nagy részén.