Vágólapra másolva!
Meghalt Hoszni Mubarak, volt egyiptomi elnök.
Vágólapra másolva!

91 éves korában meghalt Hoszni Mubarak, Egyiptom korábbi elnöke - írja Sputnik News. A politikus 1981 és 2011 között vezette az országot, uralmának a 2011 januárjában kezdődő tüntetéssorozat vetett véget.

Az elnöki hivatal közleményt adott ki, amelyben részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak, az Izrael elleni 1973-as háború egyik hősének nevezte őt, és tudatta, hogy magára vállalja a temetés megszervezését.

Rák-, szív- és tüdőbetegsége is volt

A keddi hivatalos hír szerint Mubarak a kairói Galaa kórházban hunyt el, családtagjai körében. Fia, Alaa szombaton azt írta a Twitteren, hogy apját intenzív osztályon ápolják.

- tette hozzá, de részleteket nem közölt.

Hoszni Mubarak 1981 és 2011 között vezette Egyiptomot Forrás: AFP/Khaled Desouki

Megbuktatása óta számos olyan meg nem erősített, illetve ellentmondásos információ került napvilágra, miszerint Hoszni Mubarak különböző betegségekben szenvedett: súlyos depressziója, rák-, szív- és tüdőbetegsége volt.

Ezek miatt többször ápolták kórházban, sőt intenzív osztályon is.

Tábornokai buktatták meg

Mubarak az általa vezetett Egyiptom a Nyugat (ezen belül is az Egyesült Államok) megbízható szövetségesének, az arab világon belül a mérsékelt irányzat szóvivőjének, valamint a közel-keleti stabilitás jelképének számított, miután kitartott az Izraellel megkötött békemegállapodás mellett.

Több tízezer fiatal egyiptomi szemében azonban, akik 2011 januárjában - nem sokkal az arab tavasz tunéziai kezdete után - 18 napon át tüntettek Kairóban a hatalom ellen, Mubarak már ereklye, brutális, modern kori fáraó volt.

A súlyos rendőri erőszakkal dacoló, kitartó tüntetések hatására a hadsereg, amely végig fő támasza volt az elnöknek, az év február 11-én félreállította őt, és

tábornokai vették át a hatalmat,

remélve, hogy fent tudják tartani rendszerét.

Életfogytiglant kapott, aztán felmentették

Noha a tunéziai elnök előbb bukott meg, mint ő, Mubarak bukása látványosabb volt. Mindeddig ő az egyetlen államfő ebben az arab forradalmi hullámban, akit bebörtönöztek.

A 2011-es tüntetések vetettek véget Mubarak 30 éves uralmának Forrás: AFP/Mohammed Abed

2012 júniusában azért ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre - belügyminiszterével együtt -, mert

nem akadályozták meg, hogy a rendfenntartó erők 900 tüntető halálát okozzák

a 2011-es tüntetéseken.

Fellebbeztek, és egy felsőbíróság 2014-ben tisztázta őket a vád alól. 2015-ben azonban három évi börtönbüntetésre ítélték Hoszni Mubarakot közpénzek elsikkasztása miatt. Ebből a büntetésből szabadult ki 2017-ben.