Mégsem enyhítik a kijárási tilalmat az ortodox hívek számára Romániában

koronavírus románia
Védőmaszkot viselő nő tüzet gyújt testvére sírja mellett a húsvét alkalmából a romániai Herasti egyik temetőjében 2020. április 11-én.
Vágólapra másolva!
A bírálatok miatt módosított a Román Ortodox Egyházzal korábban kötött megállapodáson a bukaresti belügyminisztérium. Az ortodox hívek mégsem kereshetik fel egyházközségük templomát húsvétkor (most hétvégén lesz az ortodox húsvét) átvenni a megszentelt kenyeret, és a jeruzsálemi szent lángot sem az utcán adják át nekik az egyház alkalmazottai és önkéntesei. Ezt Marcel Vela belügyminiszter szerdán késő este jelentette be - olvasható a Maszol.ro  erdélyi hírportálon, ahol arról is beszámoltak, hogy az országban 392-re emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma, ugyanis a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) újabb 15 halálesetet jelentett be csütörtökön. 
Vágólapra másolva!

A belügyi tárcavezető elmondta, hogy újra egyeztetett az ortodox pátriárkával, és felülvizsgálták a korábban kötött megállapodást.

Ezt Marcel Vela a koronavírus-járvány terjedésére vonatkozó szakértői becslésekkel indokolta, amelyek szerint a fertőzések száma ortodox húsvét után tetőzik az országban.

A miniszter közölte, hogy az új megállapodás szerint az ortodox húsvét megtartására a következő szabályok lesznek érvényesek:

  • A nagyszombat esti feltámadási szertartást a hívek részvétele nélkül tartják meg az ortodox templomokban, a hívek a templomudvaron sem tartózkodhatnak.
  • A megszentelt kenyeret (pászkát) az egyház védőmaszkot és kesztyűt viselő alkalmazottai és önkéntesei pénteken és szombaton 8-17 óra között, illetve vasárnap 6-12 óra között, igénylés alapján házhoz szállítják, tehát nem a hívek mennek el érte egyházközségük templomához.
  • A jeruzsálemi szent lángot a hívek a lakhelyük küszöbén, vagy az ablakukon keresztül veszik át szombat estétől az egyház védőmaszkot és kesztyűt viselő alkalmazottaitól és önkénteseitől, azaz nem az utcán, ahogy a korábbi megállapodásban szerepelt. Tömbházak esetében a lakóközösség kijelöl egy személyt a szent láng átvételére, aki szintén maszkot és kesztyűt visel.
  • Azokban a kórházakban és idősotthonokban, ahol nem szolgálnak ortodox papok, a belügyminisztérium alkalmazottai juttatják el a szent lángot a híveknek.
Védőmaszkot viselő nő tüzet gyújt testvére sírja mellett a húsvét alkalmából a romániai Herasti egyik temetőjében 2020. április 11-én Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

Mint ismert, a belügyminiszter kedd este még azt közölte, hogy az ortodox hívek pénteken és szombaton személyesen átvehetik egyházközségük templománál a szentelt kenyeret, szombat este pedig a lakhelyük előtt, az utcán kapják meg az egyház önkénteseitől, és a rendőröktől a jeruzsálemi lángot.

Klaus Johannis államfő szerdán közölte, hogy az ortodox híveknek tett engedmények visszavonását kéri a belügyminisztertől.

A ortodox egyházzal kötött megállapodás bejelentése után több parlamenti párt, köztük az RMDSZ is lemondásra szólította fel Marcel Velát. A megállapodást az egészségügyi miniszter is ellenezte, és több hazai járványügyi szakember is élesen bírálta.

Klaus Iohannis, román államfő az ortodox húsvéti engedmények visszavonását kérte szerdán a kormánytól. Forrás: Twitter

Egyre erősödik a járvány

Romániában ismét felgyorsult a járvány terjedése: a csütörtök kora délutáni összesítés szerint 491-re emelkedett a 24 óra alatt igazolt új fertőzések száma, miután az utóbbi négy napon átlagosan 300 újabb fertőzést regisztráltak.

Ezzel 7707-re nőtt az országban észlelt fertőzések száma.

A diagnosztizált betegek közül 243-at ápolnak intenzív osztályon.

Az országban a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtöki jelentésének közzétételéig 386 koronavírusos beteg halt meg. Az utóbbi 24 órában az előző napi rekordnál öttel kevesebb, 25 halálesetet regisztráltak. Az első fertőzés megjelenése óta 1357 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Az előző két naphoz hasonlóan, az utóbbi 24 órában is jóval több mint száz (140) COVID-19-cel diagnosztizált páciens hagyhatta el a kórházat.

Az utóbbi 24 órában több mint hétezren kerültek ki a karanténból, de jelenleg is több mint 60 ezren töltik otthoni elkülönítésben, és csaknem 23 ezren hatósági felügyelet alatt a lappangási periódusnak tekintett időszakot.

A GCS jelentéséből kiderült: az utóbbi 24 órában végezték el az eddigi legtöbb (4800) koronavírus-tesztet.

Kiterjesztik a tesztelést

Az egészségügyi miniszter csütörtökön kiadott rendelete szerint Romániában kiterjesztik a koronavírus-tesztelést több, más okból egészségügyi ellátást igénylő, de veszélyeztetettnek minősülő páciens-kategóriára.

Ezentúl a kemoterápiás kezelés alatt álló vagy műtéti beavatkozásra váró tünetmentes rákbetegeken, a szervátültetésre készülő tünetmentes pácienseken, illetve donorokon, az otthoni vagy hatósági karanténban lévő, illetve COVID-19-ben szenvedő betegekkel érintkezésbe került várandós nőkön, a fertőzött személyekkel kapcsolatba került, dialízisre járó pácienseken és az idősotthonok gondozóin is elvégzik a koronavírus-tesztet.

Férfi nézi a naplementét lakásának az erkélyéről Bukarestben 2020. április 6-án Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Nelu Tataru egészségügyi miniszter a szerdai kormányülésen elmondta: Romániában jelenleg napi hatezer teszt elvégzésére létezik műszaki kapacitás 57 regionális központban, ám a szakképzett, tapasztalt személyzet hiánya miatt jelenleg napi 4500-4700 teszt elvégzésére van reális lehetőség.

Az egészségügyi minisztérium egy másik rendelete szerint a legfertőzöttebb nyugat-európai országokból, valamint az Egyesült Államokból, Törökországból vagy Iránból hazatérő román állampolgároknak már nem kell két hétre hatósági karanténba vonulniuk, ha írásos nyilatkozatban vállalják az otthoni - a többi lakót nem veszélyeztető, külön helyiségben töltendő - elkülönítést.