A radikális baloldal teljes terror alatt tartja az elfoglalt városrészt Seattle-ben

Seattle, USA, Egyesült Államok, tüntetés, gyújtogatás, zavargás, 2020, George Floyd, rendőr, rendőrség, erőszak
SEATTLE, WA - JUNE 08: Demonstrators raise their fists as a fire burns in the street after clashes with law enforcement near the Seattle Police Departments East Precinct shortly after midnight on June 8, 2020 in Seattle, Washington. Earlier in the evening, a suspect drove into the crowd of protesters and shot one person, which happened after a day of peaceful protests across the city. Later, police and protestors clashed violently during ongoing Black Lives Matter demonstrations following the death of George Floyd. David Ryder/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Abszurd állapotok uralkodnak Seattle-ben, miután radikális baloldali csoportosulások elfoglalták a város központját. A helyi rendőrség jelentései szerint az úgynevezett Capitol Hill-i Autonóm Zóna (CHAZ) fegyveres tagjai díjakat szednek be a helyi lakosoktól, vállalkozásoktól, és ellenőrzik az itt lakók személyazonosságát. A rendőrök tehetetlenek, gyakorlatilag megszűnt a kontroll a városrész felett. A radikális baloldali politikusok ennek ellenére tovább hergelik a zavargókat, és vannak olyanok is, akik fegyvervásárlásra buzdítanak a terület megvédése érdekében. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben tapasztalt erőszakos zavargáshullám váratlan fordulatot vett Seattle-ben, ahol a múlt hét óta mindennaposak az üvegdobálások és füstgránátok robbanásai. Mint ismert, Egyesült Államok-szerte erőszakos rombolásba kezdtek a radikális baloldaliak, de a Washington államban található nagyváros igazi gócpont lett ebből a szempontból.

Ahogy pénteken beszámoltunk róla, fegyveresek kerítették hatalmukba a város központját, ahol rendőröktől mentes "autonóm zónát" hirdettek. "Anarchisták kerítették hatalmukba a várost" - Donald Trump amerikai elnök Twitter-oldalán így ítélte el a történteket, terroristáknak nevezve a rendbontókat. Azóta a helyzet tovább romlott, a városrész valóságos csatatérré változott.

Forrás: AFP/Getty Images/David Ryder

"Vásároljatok fegyvert"

Az agresszív területfoglalás előzménye, hogy Jenny Durkan demokrata párti polgármester múlt vasárnap bejelentette, hogy a rendőrség harminc napon keresztül nem fog könnygázgránátokat alkalmazni tömegoszlatás céljából, csakhogy ezt az ígéretet már aznap kénytelen volt megszegni. Válaszul

a huligánok azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják a Capitol Hill városrészben található rendőrőrsöt.

Ennek következtében a rendőrök feladták védállásukat: eltűntek a rendőrségi barikádok a városközpontból, később pedig a rendőrök is elhagyták a területet. A felszabadult részt így birtokukba vették a radikális baloldali aktivisták, és elkezdték kiépíteni "mintaállamukat". Carmen Best helyi rendőrfőnök, aki történetesen fekete, egyébként azzal indokolta a megfutamodást: nem tudta rávenni embereit, hogy térjenek vissza a barikádjaikhoz.

A radikális baloldali rendbontók egy hat háztömbnyi területet magába foglaló részt vettek uralmuk alá. "Capitol Hill Autonóm Övezet (CHAZ)" - ezt írták ki az általuk körülvett területre, a helyi rendőrség épületét pedig "A nép tulajdona" felirattal firkálták össze. A városközpont több részén pedig táblákat tettek ki, "zsarumentes övezet" és "innen már nem az USA területe" feliratokkal.

Seattle belvárosa lángokban áll, miután kedden a radikális baloldali tüntetők hadat üzentek a rendőrségnek Forrás: AFP/Getty Images/David Ryder

A Fox News tudósítása szerint a zónán belüli helyzetről készült fotók hamisak, rózsaszín képet mutatnak a nyilvánosságnak: a felvételek filmvetítésekről, zenei előadásokról, és utcai művészekről készültek, azt sugallva, nem vészes a helyzet. Vagyis konkrétan meghamisítják a valóságot. "Van a dolognak egy sötétebb oldala is" - nyilatkozta egy tisztviselő a konzervatív hírcsatornának.

Vásároljatok fegyvert"

- így buzdította társait az egyik, Twitter-oldalán Armiként azonosított anarchista. Nem ritkák az ilyen pillanatok a radikális baloldaliak által uralmuk alá vont városrészben. A rendőrség értesülései szerint a zavargók több esetben is díjfizetésre kötelezték a helyieket, és a vállalkozásokat a körzeten belüli működésért. De vannak olyanok is, akik arról panaszkodtak az egyenruhásoknak, hogy a baloldali radikálisok igazoltatják az otthonukba belépve őket. Jól mutatja a helyzet súlyosságát, hogy az elmúlt néhány napban megháromszorozódott a válaszideje a 911 rendőrségi vonalnak, mivel az egyenruhások a demonstrálók miatt nem tudnak bejutni a belvárosba.

Forrás: AFP/Getty Images/David Ryder

Radikális baloldali politikus a vezető

A Fox News híradása szerint a brutális megmozdulások egyik vezetője Kshama Sawant, a városi tanács egyik szocialista tagja.

"Hatalmas győzelem” - a politikus így értékelte, hogy a radikális baloldaliak törve-zúzva elfoglalták a Capitol Hill egy részét.

Mint ismert, kedden több mint ezer rendbontót engedett be a lezárt seattle-i városházára azzal a céllal, hogy megmutassa, a városháza "az emberek tulajdona”.

A baloldali politikus azt kérte a zavargóktól, hogy ne adják vissza az utcát a rendőrségnek. "Mozgalmunknak sürgősen el kell érnie, hogy az East Precinct ne kerüljön vissza a rendőrséghez, hanem azt helyezzék véglegesen közösségi ellenőrzés alá" - írta Sawant egy Twitter-bejegyzésben.

Kshama Sawant, a seattle-i városi tanács szocialista tagja akcióban Forrás: Facebook

Eközben Twitteren terjednek az erőszakra buzdító üzenetek: ezekben arra kérik a radikális baloldaliakat, hogy vegyék fel a kapcsolatot ismerőseikkel,

hívják őket is harcolni a területüket veszélyeztető rendőrség ellen.

A radikális baloldali rongálók tartják a kapcsolatot a külvilággal, tweetekben üzenik meg, mire van szükségük. Cigaretta, sátrak és az ágyneműk - ezek a legnépszerűbb tételek a szélsőbaloldaliak kívánságlistáján.

- összegzett a Fox News.

Forrás: AFP/Getty Images/David Ryder

Már most kéregetnek

Kérdés, hogy meddig tart ki a lendület, ugyanis már az első napok után komoly problémák ütötték fel a fejüket. Sajtóértesülések szerint súlyos élelmiszerhiánnyal küzd az anarchisták mintaállama. Mindössze 72 órája létezik a magát függetlenné nyilvánított, Capitol Hill-i Autonóm Zóna, aminek lakói már most kéregetnek.

"Több ételre van szükségünk ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni a területet" - írta a Laura Couc nevű tweetelő, aki elsősorban vegán húst, gyümölcsöket, zabot, illetve szójatermékeket kért.

Bírálta a zavargókat, be kellett zárnia

Kaliforniában bezártak egy szendvicsüzletet, miután annak tulajdonosa nyíltan bírálta az agresszív megmozdulások mögött álló, Soros György által finanszírozott Black Lives Matter-mozgalmat. Mickey Mann, a Mr. Pickle's Szendvics Boltja nevű franchise vezetője Twitter oldalán a Ku-Klux-Klánhoz hasonlította a Soros György markában lévő szervezetet. Ahogy az Origo is beszámolt róla, a spekuláns legalább 33 millió dollárt adományozott alapítványán keresztül a demonstrációkon kulcsszerepet vállaló szervezetnek. Később pedig 650.000 dollárt utalt nekik.

"Nem támogatom a Black Lives Mattert, soha nem is támogattam, és soha nem is fogom. Nincs olyan érv, amely megváltoztatná a véleményem. ... A BLM a Ku-Klux-Klán másik oldala" - írta.

Hasonló kommentár hangzott el a Fox News egyik adásában: az egyik vendég úgy fogalmazott, hogy a demonstrációknak "fasiszta végkifejlete lesz".