Miközben a radikális baloldal feldúlja Amerikát, George Clooney Trump elleni választási kampányba kezdett

George Floyd, USA, Amerikai Egyesült Államok, erőszak, rendbontás, tüntetés, demonstráció, Washington
6253439 01.06.2020 Protesters rally around a bonfire in the midst of protests against the death in Minneapolis police custody of George Floyd near the White House in Washington, United States. Artur Gabdrahmanov / Sputnik
Vágólapra másolva!
A hollywoodi színész, George Clooney elérkezettnek látta az időt, hogy kampányolni kezdjen a demokraták mellett a Minneapolisból indult, zavargásokba és gyújtogatásokba torkolló tüntetések kapcsán, amelyeket annak ürügyén robbantottak ki szélsőbaloldali szervezetek, hogy egy rendőri intézkedés közben meghalt egy fekete férfi. Clooney szerint a feketék elleni rasszizmus Amerika legnagyobb járványa. Cikkét a "Vote" (szavazás, felszólításként: szavazz) szóval fejezi be. Clooney azt állítja, hogy az elmúlt 400 évben gyakorlatilag nem változott semmi a feketék jogaiban - nem említette, hogy 8 évig afroamerikai elnöke volt az Egyesült Államoknak. Ráadásul a feketék elleni rendőri erőszak legemlékezetesebb esetei éppen Obama elnöksége alatt történtek - egy kivétellel olyan államokban, ahol demokrata kormányzó volt. A mostani esetért felelős minneapolisi rendőrt egyébként 14 évvel ezelőtt már túlzott erőszakért majdnem eltávolították a rendőrségtől, de akkor a megyei ügyész, Amy Klobuchar nem büntette meg. Ő most demokrata szenátor és a legesélyesebb arra, hogy Joe Biden alelnökjelöltje legyen. Donald Trump elítélte az erőszakot alkalmazó rendőrt, és igazságot ígért az áldozat családjának.
Vágólapra másolva!

A közismerten baloldali George Clooney a Daily Beast internetes hír- és véleményportálon írt cikket napokkal George Floyd halála után, akkor, amikor az Egyesült Államok több tucat városában gyújtogattak, fosztogattak a radikális baloldali csoportok. Clooney írásának tételmondata, hogy - az új típusú koronavírussal szemben - az Egyesült Államok valódi járványa a feketékkel szembeni rasszizmus, ami szavai szerint már 400 éve fertőzi az ottaniakat.

A színész, aki a 2016-os elnökválasztások előtt több adománygyűjtő eseményt is szervezett Hillary Clinton számára, ugyan nem nevezi meg egyik jelöltet sem, de egyértelműen a Trump elleni szavazásra buzdít.

Hányszor láthattuk a rendőrség által megölt színes embereket? - kérdezi a cikkében George Clooney, öt nevet megemlítve: Rodney King, Eric Garner, Tamir Rice, Philando Castile és Laquan McDonald nevét. Ami igazán érdekes a felsorolásból, hogy

ötük közül négy Obama elnöksége alatt lett a rendőri erőszak áldozata - és Hollywood akkor néma volt.

Ráadásul a négy eset közül három emellett demokrata irányítású államban történt (a rendőrség irányítása állami és nem szövetségi hatáskör). Külön érdekesség, hogy Philando Castile-t 2016. július 6-án egy latino rendőr lőtte le egy közúti ellenőrzés során.

A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatti tüntetés résztvevője felfordítva visz egy amerikai zászlót egy felgyújtott épület előtt Minneapolisban 2020. május 28-án éjjel. Forrás: MTI/AP/Julio Cortez

Ez utóbbi eset is Minnesotában történt, ott, ahol a mostani rendőri erőszak is. Sőt, gyakorlatilag ugyanabban a városban, a Minneapolisszal egybeépült Saint Paulban (Minneapolis az állam legnépesebb városa, Saint Paul pedig az állam fővárosa, a két települést ikervárosnak hívják). Ennek ellenére a demokrata vezetés semmit nem tett.

Sőt, kiderült, hogy

a George Floyd haláláért felelős rendőr neve már 2006-ban szerepelt egy rendőri brutalitásról szóló jelentésben, de a megyei ügyész mindössze figyelmeztetésben részesítette.

Amerikában a megyei ügyész is politikai pozíció, általában választják; akkor a demokrata Amy Klobuchar töltötte be ezt a pozíciót.

Klobuchar azóta demokrata szenátor, indult a demokrata előválasztáson, és miután visszalépett Joe Biden javára, ő a legesélyesebb, hogy Biden alelnökjelöltje legyen.

Fosztogató távozik egy üzletből a George Floyd halála miatti tiltakozó tüntetés alatt New Yorkban 2020. június 1-jén. Forrás: MTI/AP/Frank Franklin Ii

George Floyd 2020. május 25-én halt meg, miközben őrizetbe vették: A többszörösen büntetett előéletű férfit (lopások, kábítószer-terjesztés és fegyveres rablás miatt ítélték el korábban) azért állították meg a rendőrök, mert azzal gyanúsították, hogy hamis pénzzel próbált fizetni egy boltban. Miután megbilincselték, nem volt hajlandó beszállni a rendőrautóba, és a földre vetette magát (a megölésével gyanúsított Derek Chauvin szerint azt mondta: klausztrofóbiás, ugyanakkor egy kocsiból szállították ki). Ekkor több rendőr a 198 centis Floydra térdelt, Chauvin pedig rátérdelt Floyd nyakára, és percekig nem szállt le róla, annak ellenére, hogy a férfi többször is azt mondta, nem kap levegőt.

Egyértelmű, hogy indokolatlan rendőri erőszak történt, ugyanakkor a rasszizmus vádját cáfolja, hogy Minneapolis rendőrfőnöke fekete, a Floyd ellen Chauvin mellett legerőszakosabban fellépő rendőr pedig ázsiai - neve alapján vietnámi - származású.

Clooney írásában nem említi meg a gyújtogatásokat, a zavargásokat és a rendőrök elleni támadásokat - amelyek a demokraták radikális baloldali szárnyának erősödésével teljesen elfogadottak lettek. Egy két évvel ezelőtti országos összesítés szerint az azt megelőző 20 évben egyszer sem öltek meg annyi rendőrt szolgálatteljesítés közben az Egyesült Államokban, mint 2018-ban.