Karácsony Gergely a gender-ideológiát támogató lengyel elnökjelölt mellett kampányol

Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely, Budapest baloldali főpolgármestere videóüzenetben állt ki a lengyel liberális államfőjelölt, Rafal Trzaskowski varsói polgármester mellett. Trzaskowski Donald Tusk pártjának, a Polgári Platformnak a politikusa, de saját politikai közösségén belül is túl liberálisnak számít a melegházasság és a gender-ideológia támogatása, illetve a bevándorláspárti nyilatkozatai miatt. A lengyel politikust több európai állam fővárosának baloldali polgármestere a támogatásáról biztosította, a teljesség igénye nélkül Sadiq Khan, London muszlim vezetője, vagy Anne Hidalgo, Párizs baloldali polgármestere is.
Vágólapra másolva!

„Hajrá, Rafal, üdvözlet Magyarországról!" – mondta Karácsony Gergely magyarul, ezt követően a „hajrá, Rafal-t" megismételte lengyelül is, akárcsak a többi, Rafal Trzaskowski mellett kiálló baloldali és liberális városvezető.

Forrás: Facebook

Az első, június 24-én megjelent videóban még kiállt Trzaskowski mellett Matúš Vallo, Pozsony liberális polgármestere, továbbá Jan Vapaavuori, Helsinki vezetője, aki varsói kollégájához hasonlóan egy európai néppárti (EPP) tagsággal rendelkező jobboldali liberális párt politikusa.

A videóban természetesen szerepelt Sadiq Khan, London bevándorláspárti, migráns hátterű, munkáspárti polgármestere is.

A június 25-i felvételen Trzaskowskit a támogatásáról biztosította Anne Hidalgo, Párizs szocialista, szintén bevándorláspárti polgármestere. Kiállt mellette Prága vezetője, Zdeněk Hřib is, aki a Kalózpárt politikusa.

Zdeněk Hřib nem annyira Prága irányítására koncentrál, hanem önálló külpolitikát igyekszik építeni, ami abban merül ki, hogy folyamatosan kritizálja Oroszországot és Kínát.

Ennek jeléül, idén februárban a prágai orosz nagykövetség előtti teret elnevezte Vlagyimir Putyin orosz államfő 2015-ben meggyilkolt riválisáról, Borisz Nyemcov ellenzéki politikusról.

A Kalózpárt az Európai Zöldek pártcsaládjában foglal helyet, akárcsak a Karácsony-féle 1 százalékos Párbeszéd.

A videó alapján kiállt Trzaskowski mellett Isztambul baloldali polgármestere, Ekrem İmamoğlu is, akivel Karácsony szintén együttműködik.

A támogatók közül nem hiányozhatott Stockholm polgármestere, König Jerlmyr sem, aki a Mérsékelt Párt politikusa. A párt az EPP-n belül a leginkább liberális politikai formációnak számít.

2019 decemberében a Visegrádi Együttműködés (V4) fővárosainak polgármesterei, Karácsony, Trzaskowski, Vallo és Hřib aláírták az úgynevezett „Szabad Városok Szövetségének" az alapdokumentumát, amely egyrészt a V4-ek demokratikusan megválasztott kormányai ellen irányul, másrészt pedig közösen akarnak lobbizni Brüsszelben új EU-s források reményében.

Rafal Trzaskowski támogatja a gender-ideológiát és a melegházasságot

Rafal Trzaskowski a Donald Tusk-féle, egyre liberálisabbá váló Polgári Platformon (PO) belül is annak a legszabadelvűbb szárnyához tartozik. 2013-2014-ben néhány hónapon át közigazgatásért és digitalizációért felelős miniszter volt Tusk második kormányában.

Rafal Trzaskowski Forrás: MTI/PAP/Darek Delmanowicz

A politikus a Poland In című lengyel hírportál szerint 2015-ben parlamenti képviselőként támogatta a migránsok szétosztását az uniós tagállamok között.

Trzaskowskit 2018-ban választották meg Varsó polgármesterévé. Bár a pártja nagyon megosztott a melegházasság témájában, ő

már több alkalommal is kifejtette: támogatja a melegházasságot, és reméli, hogy ő lesz az első varsói polgármester, aki összeadhat két azonos nemű személyt.

Az államfőjelölt egyetért a gender-ideológia terjesztésével is.

2019-ben meghirdetett egy LMBT-charta nevű programot, amelynek oktatásügyre vonatkozó része a fővárosi iskolákban a szexuális nevelés ilyen jellegű formáit vezette volna be.

Később

egy „LMBT+ egyezményt" írt alá, amelynek értelmében nemcsak a varsói, hanem valamennyi lengyelországi iskolában kötelező lenne az LMBT-oktatás.

Andrzej Duda jelenlegi államfő, a kormányon lévő nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) politikusa, többször kifejezte, hogy nem ért egyet a melegházassággal, amelyet tilt a lengyel alkotmány.

Andrzej Duda lengyel államfő Forrás: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Június 13-án arról beszélt, hogy

Duda ezt követően a hagyományos családmodell védelmében Családvédelmi Chartát hirdetett meg, amelyet alá is írt.

A lengyel államfő egy kampányrendezvényen a gender-ideológiát a kommunizmushoz hasonlította.

Véleménye alapján

A lengyel államfőválasztás első fordulóját június 28-án tartják meg. A közvélemény-kutatásokat

Duda vezeti 40-45 százalékkal, őt követi Trzaskowski 25-30 százalékkal.

Valamennyi felmérés alapján, a július 12-i második fordulóba Duda és Trzaskowski kerülhetnek be.