Antifák és BLM-aktivisták gyalázták meg Churchill londoni szobrát – videó

Churchilll szobor, London, rongálás, George Floyd
The statue of former British prime minister Winston Churchill is seen defaced, with the words (Churchill) "was a racist" written on it's base in Parliament Square, central London after a demonstration outside the US Embassy, on June 7, 2020, organised to show solidarity with the Black Lives Matter movement in the wake of the killing of George Floyd, an unarmed black man who died after a police officer knelt on his neck in Minneapolis. - Taking a knee, banging drums and ignoring social distancing measures, outraged protesters from Sydney to London on Saturday kicked off a weekend of global rallies against racism and police brutality. (Photo by ISABEL INFANTES / AFP)
Vágólapra másolva!
A hétvégén két alkalommal is meggyalázták a nagy brit konzervatív miniszterelnök, Sir Winston Churchill második világháborús hős londoni szobrát. Az antifák és a BLM-aktivisták éppen a szövetséges erők második világháború során történt normandiai partraszállása évfordulójára (D-Day) időzítették a szoborrongálást, ami hatalmas felháborodást keltett brit hazafias körökben. Szintén megtámadták Abraham Lincoln amerikai elnök szobrát is, akinek nevéhez éppen a rabszolgaság eltörlése kapcsolódik. Erről részletesen beszámolt a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Különböző brit sajtóorgánumok beszámolói alapján, szombaton, illetve vasárnap is megrongálták a londoni Westminster-palota (a parlament épülete - a szerk.) közelében lévő Sir Winston Churchill miniszterelnök szobrát a rendőrségi túlkapás áldozatává vált George Floyd afroamerikai férfi emlékére rendezett, elméletileg rasszizmusellenes tüntetésén.

A Black Lives Matter fekete tüntetői, illetve a velük szimpatizáló brit antifasiszták a békésnek kicsit sem nevethető tiltakozásokon

fekete festékkel fújták le Churchill szobrát, és azt írták alá, hogy „Churchill rasszista volt", a szoborra pedig ráragasztották, hogy „Black Lives Matter".

Mivel mindkét nap rendőrök és különböző hazafias csoportosulások védték a demonstrálóktól a szobrot, így nem lehet tudni, hogy pontosan mikor történt a rongálás, de vélhetően szombat éjjel került sor rá.

A londoni antifák a szobor védőit „rasszistáknak" minősítették, érvelésüket ugyanakkor semmi konkrétummal nem támasztották alá.

Az időzítésnek amiatt van különös jelentősége, mert szombatra, június 6-ra esett a szövetséges amerikai-brit erőknek (Allies) a második világháború során a franciaországi Normandiában végrehajtott partraszállásának a 76. évfordulója.

1944. június 6. úgy vonult be a történelembe, mint a „leghosszabb nap", azaz a D-Day. Churchill ezt a napot úgy jellemezte:

a „vég kezdete", utalva arra, hogy a nyugati fronton ez volt a Harmadik Birodalom összeomlása érdekében tett legfontosabb lépés,

ami végül is 1945. május 8-án Németország kapitulációjához vezetett.

A háborús hősként számon tartott nagy brit miniszterelnök szobrának a meggyalázása a magukat „antirasszistának" bélyegző tüntetők részéről már csak azért is meglepő, mert

Churchill amerikai szövetségeseivel együtt éppen a mélységesen rasszista, xenofób és antiszemita hitleri rezsim ellen küzdött.

A konzervatív miniszterelnöknek óriási szerepe volt a náci Németország térdre kényszerítésében, pozitív megítélését az Egyesült Királyságban, és összességében véve a nyugati világban eddig konszenzus övezte.

Az anfiták és a BLM-aktivisták szombaton megrongálták Abraham Lincoln amerikai elnöknek szintén a Westminster-palota parkjában található szobrát is.

Abraham Lincoln szobrát fekete színű antifa szlengekkel fújták le, illetve két táblát ragasztottak rá. Az nem világos, hogy mi lehetett a tüntetők indítéka, hiszen

a republikánus amerikai elnök nevéhez fűződik a fekete lakosság felszabadítása a rabszolgaság intézményének eltörlése révén,

amit a 13. alkotmánykiegészítésben rögzítettek.

Mindkét szobor elleni barbár támadás nagy felháborodást váltott ki az Egyesült Királyságban, különösen konzervatív körökben.

Ahogy arról az Origo beszámolt, Bristolban pedig szobordöntésre került sor a vasárnapi tüntetések során, a nyugat-angliai városban Edward Colston egykori rabszolgakereskedő szobrát döntöttek le, és dobták a vízbe.