9500 fővel csökkentik a Németországban állomásoztatott amerikai katonák számát

300 military vehicles on the federal motorway A2 POLITICS MILITARY EQUIPMENT TRANSPORT ARMY USA
Amerikai katonák az augustdorfi bázison
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök bejelentette hétfőn, hogy 9500-zal csökkentik a Németországban állomásoztatott amerikai katonák számát, 34 500-ról 25 000-re, mert Berlin nem teljesíti NATO-beli anyagi hozzájárulási kötelezettségét.
Vágólapra másolva!

Az amerikai katonák németországi állomásoztatása sokba kerül az Egyesült Államoknak - mondta az elnök a Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva. Azzal is megvádolta Németországot, hogy a kereskedelem területén nem igazságos az Egyesült Államokkal.

Más országok is hasznot húznak Amerikából, de Németország él vissza a leginkább Washington jóindulatával

- szögezte le.

Hozzátette, hogy a csökkentett németországi létszámot addig akarja fenntartani, amíg Berlin nem teljesíti anyagi hozzájárulási kötelezettségét az észak-atlanti szervezetben, ami minden ország esetében a GDP két százalékát jelenti, de még ez az arány is kevés szerinte.

A német szövetségi kormány a múlt héten közölte, hogy megkapta a hivatalos értesítést Washingtontól a Németországban állomásoztatott amerikai katonák számának csökkentéséről.

Amerikai katonák az augustdorfi bázison Forrás: AFP/DPA/Friso Gentsch

A németországi a legnagyobb amerikai katonai kontingens Európában. A katonákon kívül több ezer amerikai civil is teljesít ott szolgálatot a haderő javára. Az amerikai elnök utasítása szerint a csapatcsökkentést a védelmi minisztériumnak még a novemberi elnökválasztás előtt, szeptember végéig végre kell hajtania.