A lengyel kormányfő kezdeményezi az isztambuli egyezmény alkotmánybírósági vizsgálatát

Poland Minister Mateusz Morawiecki Warszawa Warsaw Poland Polska Polish Polski premier prezes rady ministrow prime minitser pm new expected tipped to replace OFFICE Mateusz Morawiecki MINISTER nowym premierem nowy premier Minister of Economic Development
Mateusz Morawiecki, Polish Minister of Economic Development and Minister of Finance in Warsaw, Poland on 16 February 2016 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök bejelentette csütörtökön, hogy kezdeményezte az Európa Tanács (ET) isztambuli egyezményének alkotmánybírósági vizsgálatát. Egyúttal közölte, hogy lépeseket tesz egy új, a családok jogait védő nemzetközi megállapodás elfogadására.
Vágólapra másolva!

Morawiecki azt követően fordult az alkotmánybírósághoz, hogy hétfőn az egyik kisebb kormánykoalíciós párthoz, a Szolidáris Lengyelországhoz tartozó igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro indítványozta a nők elleni és a családon belüli erőszakról szóló - Varsó által az előző kormány idején, 2015-ben ratifikált - isztambuli egyezmény felmondását.

Sajtóértekezletén a miniszterelnök azt mondta, a kormány "részben osztja" a közvéleményben megnyilvánuló aggodalmakat, és joggal feltételezi, hogy az egyezmény ellentétben áll többek között az állam világnézeti semlegességéről szóló alkotmányos elvvel,

valamint sértheti a szülők azon jogát, hogy lelkiismeretük szerint neveljék gyermekeiket.

Morawiecki felidézte a lengyel jogrend megsértéséről, az egyezmény ideológiai hátteréről szóló lengyelországi bírálatokat, valamint azt a kifogást, miszerint a dokumentum helytelenül határozza meg a nők elleni erőszak valódi forrásait,

és nem nyújt valódi eszközöket a családon belüli erőszak elleni harchoz.

A probléma kezelésében figyelembe kell venni az olyan jelenségeket, mint a szegénység, az alkoholizmus, a drogfüggőség, a társadalmi és a családi kapcsolatok bomlása - hangsúlyozta, hozzátéve: az erőszak áldozatait nem lehet hatékonyan segíteni,

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Forrás: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Újságírói kérdésre válaszolva, Morawiecki az "ideológiai forradalom ellenfelének" nevezte magát.

A lengyel miniszterelnök kormánya egyik prioritásának nevezte a családon belüli erőszak áldozatainak védelmét. Felidézte azokat a lépéseket és jogi megoldásokat, amelyeket a Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormány megvalósít a családon belüli erőszak kezelése érdekében, s azt hangoztatta:

európai összehasonlításban a lengyelországi intézkedések hatékonyak.

Manipulációnak nevezte egyúttal, ha egyesek az egyezményt érintő "lépések bármelyikét" az erőszak helyesléseként értelmezik.

Közölte azt is, hogy a lengyel külügyi tárca utasítást kapott arra, hogy működjön együtt más államokkal

kidolgozásában. Az új előírásokat több országgal együtt dolgoznák ki - mondta Morawiecki, sorolva az egyezményt eddig jóvá nem hagyókat, köztük Magyarországot. A lengyel külügyi tárca később közölte: Morawiecki kezdeményezésére már megtették az első diplomáciai lépéseket egy, a családok jogait védő nemzetközi szerződés elfogadása érdekében.