Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Így látja Merkel és Macron a hétfői nap előtt a tárgyalásokat

MACRON, Emmanuel; VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles; MERKEL, Angela
Brüsszel, 2020. július 19. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b), Angela Merkel német kancellár (j-3), Emmanuel Macron francia elnök (j-2) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) az Európai Unió csúcstalálkozójának harmadik napján Brüsszelben 2020. július 19-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen. MTI/AP/AFP Pool/Francois Walschaerts
Vágólapra másolva!
Rendkívül feszült, kétségkívül kemény, de reményteljes tárgyalások zajlanak, amelyek során kompromisszum körvonalazódik az európai uniós költségvetésről és a hozzá kapcsolódó gazdasági helyreállítási csomagról - közölte Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben hétfőn, az uniós csúcstalálkozó negyedik napjának huszonhetes körben zajló tárgyalására érkezve.
Vágólapra másolva!

Macron úgy nyilatkozott: óvatosan fogalmaz, mert noha van remény a megállapodásra, még nincs teljes egyetértés a tagállami vezetők között az uniós pénzek nagyságát és elosztását illetően. Elmondta, "újabb javítások" kerültek az asztalra a helyreállítási alap egészét és a benne szereplő támogatási tételeket tekintve, ami tájékoztatása szerint továbbra is a megbeszélések legérzékenyebb kérdése a klímavédelem és a jogállamiság kérdése mellett.

- fogalmazott.

Angela Merkel német kancellár érkezésekor azt nyilatkozta, vasárnap este, hosszú tárgyalások után a vezetők kidolgozták a gazdasági mentőcsomag lehetséges keretét.

- fogalmazott.

Azt hangoztatta, hogy a francia elnökkel májusban közösen benyújtott, a helyreállítási alap 500 milliárd eurós támogatási tételét meg kellene őrizni, az ugyanis "jelentősen ösztönző lehetne a kivételes helyzetben". Kiemelte,

továbbra is "hihetetlenül nehéz" tárgyalások zajlanak, a kivételes helyzet azonban rendkívüli erőfeszítéseket igényel.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország vezetője reményét fejezte ki, hogy a fennmaradó akadályokat mihamarabb sikerül leküzdeni.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a tárgyalások döntő szakaszba léptek. Benyomása szerint a vezetők mihamarabb meg akarnak állapodni. Egyértelmű, hogy hajlandóság van a megegyezésre, és a dolgok a helyes irányba haladnak - tette hozzá.

Brüsszel, 2020. július 19. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b), Angela Merkel német kancellár (j-3), Emmanuel Macron francia elnök (j-2) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) az Európai Unió csúcstalálkozójának harmadik napján Brüsszelben 2020. július 19-én Forrás: MTI/AP/AFP Pool/Francois Walschaerts

Mark Rutte holland kormányfő nyilatkozata szerint "történt némi előrelépés" a tárgyalások során. Arról tájékoztatott, hogy a tagállami vezetők hosszú ideig tárgyalták az úgynevezett vészfék-mechanizmus kérdését, amely lehetővé tenné, hogy bármely tagállam vitát kezdeményezzen az Európai Tanácsban abban az esetben, ha meglátása szerint egy másik tagország nem a "megfelelő módon" hajtja végre az uniós források kiosztásához rendelt reformprogramokat. "Nagyon jó szövegtervezet van előttünk erről a mechanizmusról, úgy hiszem ezzel kapcsolatban meg is állapodhatunk" - jelentette ki Rutte.

Cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a "takarékos négyeknek" nevezett országok - Hollandia, Ausztria, Dánia és Svédország - egysége megbomlott volna a mentőcsomag részleteit illetően. Szavai szerint az országok mindegyike azonos állásponton maradt a gazdasági mentőcsomagban rögzített kölcsönök és a nem visszatérítendő támogatások arányával kapcsolatban. Ebben a kérdésben megnyerték Finnország támogatását is - tette hozzá.

Andrej Plenkovic

horvát miniszterelnök érkezésekor reményét fejezte ki a megállapodás elérését illetően és azt mondta, a "hosszú és bonyolult" tárgyalások után úgy érzi, ismét jó úton haladnak a megbeszélések.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke hétfőn kiadott nyilatkozatában kijelentette, a testület élni fog vétójogával, ha bizonyos feltétek nem érvényesülnek a helyreállítási csomaggal kapcsolatban.
"A parlament prioritásai között van a költségvetéshez kapcsolódó, a nettó befizető országoknak járó visszatérítés eltörlése, a jogállamiság védelme, és a saját források bevezetése" - fogalmazott.

Továbbra sem sikerült megállapodásra jutni, ezért hétfőn is folytatódott az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek pénteken kezdődött, eredetileg kétnaposra tervezett csúcstalálkozója, amelyen az Európai Tanács tagjai a következő, 2021-től érvényes hétéves EU-költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi támogatási csomagról tanácskoznak.

Az Európai Tanács elnökének szóvivője, Barend Leyts hétfőn arról tájékoztatta a sajtót, hogy a tagállamok vezetői délelőtt két-, illetve többoldalú megbeszéléseket tartottak a csúcstalálkozó negyedik napján, majd - leghamarabb délután négy órakor - ismét összeülnek huszonhetes körben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről