Meggyalázta a radikális baloldal Bismarck és Humboldt berlini szobrait

HUMBOLDT, Alexander von
Berlin, 2020. július 17. Alexander von Humboldt német természettudós (1769 – 1859) szobrát tisztítja egy munkás a berlini Humboldt Egyetem előtt 2020. július 17-én. A szobrot korábban festékbombával dobták meg. MTI/EPA/Hayoung Jeon
Vágólapra másolva!
Pénteken vélhetően radikális baloldali aktivisták festékkel öntötték le Otto von Bismarck első német birodalmi kancellár és Alexander von Humboldt nagy német természettudós Berlinben található emlékműveit. 
Vágólapra másolva!

Otto von Bismarck (1815-1898) a „Vaskancellár", Németország egyesítőjének a szoborcsoportját vörös, illetve fehér festékkel öntötték le, és ráfirkáltak egy olyan mondatot, amely arra utal, hogy a kancellár támogatta a gyarmatosítást.

A valóság ezzel szemben az, hogy

Bismarck nagyon határozottan ellenezte, hogy a nagyrészt neki köszönhetően 1871-ben egyesült Német Birodalom gyarmatokat szerezzen,

mert attól félt, hogy ez kiváltaná a Brit Birodalom haragját. Utóbb kiderült, hogy igaza volt, ennek ellenére I. Vilmos császár és a közvélemény nyomására az 1880-as években Németország szerzett néhány kisebb gyarmatot Fekete-Afrikában, illetve a Csendes-óceán vidékén a Bismarck-szigeteket is megkaparintotta.

Ezeket a területeket a versailles-i békeszerződés eredményeképpen Németország 1919-ben elvesztette.

Az egyesítés kancellárját a radikális baloldal részéről gyarmatosítással vádolni tudatlanságra vagy szándékos hazugságra vall.

Ugyancsak pénteken gyalázták meg Alexander von Humboldt nagy német természettudós (1769-1859) szobrát, amely a róla elnevezett, berlini Humboldt Egyetem előtti téren található.

A szobrot vörös festékbombákkal dobálták meg, de még aznap a helyi hatóságok megtisztítatták az emlékművet.

Alexander von Humboldt szobrát tisztítja egy munkás a berlini Humboldt Egyetem előtt, 2020. július 17-én Forrás: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Természetesen Humboldtnak sem volt köze a gyarmatosításhoz, hiszen még a Német Birodalom megszületése előtt meghalt, bár e tény a radikális baloldalt nem igazán hatja meg.

Szintén aznap

a berlini Zietenplatzon XVIII. században élt porosz hadvezérek szobrait festették le.