Egy horvát tengerparti város lehet az új koronavírus-gócpont

Cityscape of Makarska at dawn travel destination Photography HORIZONTAL Colour Image outdoors building exterior ARCHITECTURE dawn EUROPE Croatia Croatian culture bright light illuminated Makarska view into land WATER REFLECTION BOAT CITY incidental people
Cityscape of Makarska at dawn, Croatia, Europe
Vágólapra másolva!
Német újságok arról írnak, hogy a főleg külföldi turisták körében különösen népszerű, dél-dalmáciai Makarska kisváros üdülőközpontjának a legnépszerűbb bárja lehet járványügyi szempontból az új Ischgl. Az osztrák üdülőközpontban a járvány kezdetén nagyon sokan fertőződtek meg az egyik éjszakai bárban, amely gócponttá vált márciusban. Ehhez hasonlítanak egy makarskai bárt, mert több turista is azt állítja, hogy ott fertőződtek meg. Egy osztrák nő arról beszélt, hogy a bárban az összes őket kiszolgáló pincérről kiderült, hogy fertőzött, és a barátaival ők is elkapták a vírust.
Vágólapra másolva!

A 14 ezres kisváros, Makarska egy népszerű tengerparti üdülőközpont, Split-Dalmácia megyében, amely főleg a német nyelvterület (Németország, Ausztria, Svájc) turistái körében felkapott, de magyarok és más közép-európaiak is sokan látogatják.

Forrás: Origo

Az utóbbi napokban a helyiek és a településre látogatók között is egyre több koronavírusos esetet diagnosztizáltak, ráadásul a turisták Európa-szerte széthordják a vírust.

A német lapok szerint az üdülőközponton belül a kisváros legnépszerűbb, elsősorban külföldiek által látogatott éjszakai szórakozóhelye számít járványügyi gócpontnak.

A német Bild szerdai cikkében arról ír, hogy Makarska egyik bárja lehet az új Ischgl, utalva arra az osztrák üdülővárosra, ahol tavasszal, a járvány kezdetén nagyon sokan megfertőződtek az ott síelők közül egy éjszakai szórakozóhelyen. A címben ezt még kérdőjellel említik, de a cikkben már tényekkel támasztják alá. A Blick svájci kiadása még augusztus 14-én azt közölte, hogy

egy svájci csoport 7 tagja közül, akik több este is voltak a bárban, 5 fertőződött meg, akárcsak továbbá 7 hamburgi német turista is, akik szintén ott buliztak.

Egy osztrák nő, Martina E. azt nyilatkozta, hogy

írja a Kurier. A nő arról is beszélt, hogy

A nő jelenleg karanténban van, egyelőre jól van, bár elvesztette a szaglását és az ízérzékelését.

A vol.at nevű osztrák hírportál múlt csütörtökön arról írt, hogy augusztus 13-án a bárt ideiglenesen bezárták.

A portál – a Bildhez hasonlóan – egyúttal járványügyi gócpontnak minősítette és az ischgli síközponthoz hasonlította a szórakozóhelyet, hozzátéve, hogy Felső-Ausztriában 15 olyan koronavírusos személyt regisztráltak, akik Makarskáról tértek haza.

A vol.at turisták beszámolóira hivatkozva azt is megírta, hogy

a Makarana Bar túlzsúfolt volt, a pincérek nagy része pedig nem takarta el a védőmaszkjával az arcát, vagy csak az állán hordta azt.

A szórakozóhely a járvány miatt hosszú ideig zárva volt, de július 3-án újra kinyitott.

Horvátországban szerdán ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma,

egy nap alatt 219 új esetet regisztráltak, akik döntően Split-Dalmácia megyében vagy Zágrábban élnek.

A fővárosi esetek többsége azonban azok közül kerül ki, akik nemrég tértek vissza a dalmát tengerparti nyaralásukból. A fertőzöttek száma a 7100-hoz közelít.

Az aktív betegek száma 1520 fő, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

Augusztus 19-én Szlovénia vörös jelzést adott ki Horvátországra, így az ország az aktív fertőzöttek számának meredek emelkedése miatt tiltólistára került. Azt kérték a szlovénoktól, hogy ha nem szeretnének karanténba kerülni, akkor legkésőbb hétvégéig hagyják el Horvátországot.

Ausztriában hétfő éjféltől lépett hatályba a Horvátországra vonatkozó utazási figyelmeztetés. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter bejelentésére

mintegy 40 ezer osztrák megszakította horvátországi nyaralását.

A Horvátországból érkezőknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk, vagy 48 órán belül Ausztriában kell elvégezniük a koronavírustesztet.

A horvát hatóságok szerint

a vírus a tengerparton és a part menti szórakozóhelyeken terjed leginkább, és főleg a fiatalok körében.

Arról egyelőre nem érkeztek hírek, hogy – az ischgli esethez hasonlóan – a megfertőződött külföldiek tervezik-e a horvát államot beperelni, vagy sem. Ha igen, akkor Zágráb perek tucatjaival nézhet szembe.