Egyre több a koronavírus-fertőzött Belgiumban és Hollandiában

koronavírus, vírus, Belgium, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés
Védőmaszkos járókelők Brüsszelben 2020. július 25-én. A belga nemzetbiztonsági tanács a koronavírus-járvány miatt kötelezővé tette a maszk viselését az üzletekben és éttermekben.
Vágólapra másolva!
A hetek óta tartó javuló tendencia megfordult, a hét második felében emelkedésnek indult a koronavírusos esetek száma Belgiumban és Hollandiában. Luxemburg szintén a járvány terjedésének lassú erősödéséről számolt be vasárnap.
Vágólapra másolva!

Belgium

A belga nemzeti közegészségügyi intézet vasárnap közzétett jelentése szerint az elmúlt egy hét átlagát tekintve a koronavírussal fertőzött új esetek száma három százalékkal nőtt a megelőző hét adataihoz viszonyítva. Augusztus 16. óta most mutat először emelkedést a járványgörbe Belgiumban.

A hét folyamán az új fertőzöttek száma minden belga tartományban nőtt.

Átlagosan naponta 453,6 ember fertőződött meg az országban. Kivételt képez a két továbbra is legfertőzöttebb régió, Antwerpen (+570) és Brüsszeli régió (+793), ahol a szigorított szabályok végett megtorpant az újonnan regisztrált esetek száma. A járvány belgiumi megjelenése óta a feljegyzett fertőzöttek száma 87.825, ami 651-gyel magasabb a szombaton közzétett adatnál.

Az országban 100 ezer lakosra 54,3 fertőzött jut.

A koronavírus okozta halálozások ugyanakkor csökkenő tendenciát mutatnak. A járvány következtében naponta átlagosan 3,4 ember halt meg a hét folyamán, ez 24 százalékos csökkenést jelent a megelőző héthez képest. Belgiumban március óta 9906 ember halála köthető a járványhoz.

A hét folyamán az új fertőzöttek száma minden belga tartományban nőtt Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A betegség miatt kórházba szállítottak napi száma is kevesebb. A közegészségügyi intézet átlagosan 16,7 új kórházi felvételről számolt be, ami 15 százalékos csökkenést jelent. Jelenleg 215 beteget ápolnak kórházakban, közülük 53-an részesülnek intenzív ellátásban, 2 százalékkal többen, mint egy hete.

Hollandia

A holland sajtó a fertőzés terjedésének "hirtelen növekedéséről" tájékoztatott vasárnap. A helyi közegészségügyi intézet adataira hivatkozva azt közölték, hogy a hétvégén 654 embernél mutatták ki a fertőzését, ami 31 százalékos növekedést jelent az előző hétvége adataihoz képest.

Hollandia három hét elteltével szembesül a fertőzés terjedésének hirtelen emelkedésével Forrás: AFP/Olaf Kraak

A hét folyamán 3732 ember esetében mutatták ki a kórokozót, ez pedig 21 százalékos emelkedést jelent a megelőző héten feljegyzett adatoknál.

Hollandia három hét elteltével szembesül a fertőzés terjedésének hirtelen emelkedésével.

A járvány hollandiai megjelenése óta 76.907 ember esetében jegyezték fel a fertőzést. A betegek 56 százalékát a legfertőzöttebb amszterdami és rotterdami régióiban ápolják.

Luxemburg

A luxemburgi egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint erősödik a járvány terjedése az országban.

A hét elején közölt napi 43, majd a hét második felében feljegyzett 47 esetet követően vasárnapra 54 esetben lett pozitív a vírusteszt eredménye.

A járvány helyi megjelenése óta 6896 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A tájékoztatás szerint Luxemburgban több mint két hete nem halt meg senki a vírushoz köthetően, előtte augusztus közepe óta csak ketten.

A járvány kitörése óta 124 ember halt meg a 626 ezer lakosú nagyhercegségben a betegséghez köthetően.

Kórházban jelenleg 11 embert ápolnak, mintegy 25-tel kevesebbet, mint két hete, közülük senkit sem kell intenzív ellátásban részesíteni.