Ismét rekordot döntött az új betegek száma Horvátországban

Horvátország, Zágráb, koronavírus, COVID-19
A hospital staff member takes information from a man wearing a face mask and waiting to be admitted to the Dubrava Clinical Hospital in Zagreb on October 19, 2020, amid the Covid-19 pandemic, caused by the novel coronavirus. - Croatia has seen a surge in coronavirus infections and authorities have expressed concern over the lack of capacity in the country's overloaded hospitals. A large number of hospital staff have been infected or are in self-isolation. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Szigorú szankciókat vezetnek be Horvátországban a járványhelyzet súlyosbodása miatt. Szlovéniában kedd éjféltől éjszaki kijárási tilalom lépett életbe.
Vágólapra másolva!

Horvátországban a hatóságok a koronavírus-járvány megfékezésére hozott rendeletek megszegőinek megbüntetésére fognak összpontosítani - jelentette ki Davor Bozinovic belügyminiszter, miközben szerdára ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában.

A tárcavezető kiemelte: a szankciók főleg a vállalkozókat érintik majd, azokat, akik eseményeket szerveznek, valamint gazdasági tevékenységet folytatnak.

Úgy vélte:

nem kellene újabb korlátozásokat hozni, ha a már bevezetett intézkedéseket mindenki úgy betartaná, ahogy azok elő vannak írva.

A válságstáb jelentése szerint egy nap alatt, szerdára 1424-gyel nőtt és elérte a 28 287-et az azonosított fertőzöttek száma. Tizenegy ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 393-ra nőtt. Kórházban 622 beteget ápolnak, közülük 38-an vannak lélegeztetőgépen.

Egy zágrábi kórház bejárata október 19-én Forrás: AFP/Denis Lovrovic

A szomszédos Szlovéniában a kormány által szerdán közzétett adatok szerint kedden a múlt heti rekord közel kétszeresével, 1503-mal 15 982-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Nyolc beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 200-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 333-an vannak kórházban, közülük 55-öt ápolnak intenzív osztályon.

Az országban kedd éjféltől éjszaki kijárási tilalom lépett életbe.

Emiatt több százan tüntettek este Mariborban.

Janez Jansa kormányfő a Twitter-oldalán figyelmeztetett, hogy ugrásszerűen megnőtt az új fertőzöttek száma, a demonstrálóktól pedig az kérte, hogy komolyodjanak meg.