Egész Spanyolországban éjszakai kijárási tilalom lesz mától, amelyet a miniszterelnök fél évig meghosszabbítana

Spanyolország, Madrid, koronavírus, COVID-19
MADRID, SPAIN - AUGUST 24: A few people are seen as the additional measures have begun to be taken against the increase in the novel coronavirus (COVID-19) cases in Madrid, Spain on August 24, 2020. Apple store has temporarily closed 4 sales stores in Madrid since today. In Madrid, the capital city, where approximately 1/3 of the total cases in the country are seen, the autonomous administration advised the people not to go out on the streets, to gather with crowded groups of more than 10 people and not to travel in some districts where new cases occur. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez veszélyhelyzetet hirdetett ki ma azért, hogy visszaszorítsák a koronavírus terjedését az országban. 15 napig lesz érvényben, de reméli, hogy a parlament támogatásával jövő májusig meghosszabbítható.
Vágólapra másolva!

A rendkívüli állapot vasárnap estétől lép érvénybe, amelynek értelmében nem lehet majd a régiók között utazni, kivéve ha a munkahelyükre akarnak eljutni az emberek.

Ezenkívül minden régiónak éjjeli kijárási tilalmat kell elrendelnie, kivéve a Kanári-szigeteken.

Képünk illusztráció Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ahhoz, hogy ez az állapot 15 napnál tovább tartson, parlamenti jóváhagyás kell, ezért

a miniszterelnök arra kérte a parlamentet, hogy fogadják el a veszélyhelyzet meghosszabbítását május 9-ig.

Az elnök elmondása szerint ez a legszélsőségesebb helyzet az országban félévszázada - írja a Reuters.

Nyugat-Európában Spanyolország van az egyik legrosszabb helyzetben, összesen 1 046 132-en fertőződtek meg eddig a vírussal, a halálos áldozatok száma pedig megközelíti a 35 ezret.

Az ország 17 tartománya és két észak-afrikai exklávéja közül 11 kérvényezte a veszélyhelyzet bevezetését a kormánynál az elmúlt néhány napban.

A járvány miatt országos veszélyhelyzet bevezetésére legutóbb március közepén került sor, a spanyol parlament ezt összesen hatszor hosszabbította meg, és fenntartotta egészen június 21-ig.

Míg a tavaszi intézkedéssel lakhelyelhagyási tilalom is együtt járt, most csak az éjszakai kijárást korlátozzák, általánosságban este 23 órától másnap reggel 6 óráig, aminek kezdetét és végét a tartományok saját hatáskörben módosíthatják plusz-mínusz egy órával.

Az egyetlen kivételt a Kanári-szigetek jelentik, ahol a kedvező járványügyi adatok miatt nem lép életbe korlátozás.

Több európai ország, például Nagy-Britannia, Németország és Svédország épp feloldotta a karanténkötelezettséget a spanyol szigetekről érkezőkkel szemben.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Lluis Gene

Pedro Sánchez, epidemiológiai szakértőkre hivatkozva elmondta:

a járvány második hulláma nagyban eltér az elsőtől, kevesebb a halálos áldozat, alacsonyabb a fertőzöttek átlagéletkora és kisebb az egészségügyre nehezedő nyomás, ezért most más típusú intézkedésekre van szükség.

A spanyol hatóságok szerint jelenleg az illegális utcai és házibulik okozzák a legtöbb problémát. Például a madridi városi rendőrség adatai szerint a múlt hétvégén több mint 300 összejövetelen kellett intézkedniük.

A miniszterelnök elmondta: hatnál többen nem gyűlhetnek össze sehol sem, kivéve, ha együtt élő családtagokról van szó.

A most országossá váló szabályt már több tartomány bevezette korábban.

A további járványügyi tilalmakról, mint például a szabad mozgás területi korlátozása, a tartományok maguk dönthetnek.

A kormány a jövő héten fogadja el és nyújtja be a parlamentnek azt a javaslatát, hogy a most elrendelt veszélyhelyzet tartson jövő év május 9-éig.

A járványügyi szakemberek szerint ennyi idő kell, hogy ne csak a második hullámon, hanem a járvány legártalmasabb időszakán túljussunk.

Hozzátette, hogy az egészségügyi miniszter kéthetente beszámolna a parlament illetékes bizottságának a járványügyi helyzetről.