New York demokrata kormányzója be akarta záratni a templomokat, a Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette a döntést

New York templom
NEW YORK, NEW YORK - NOVEMBER 20: A man unlocks a gate at a church in the mostly empty streets of the Staten Island neighborhood of Tottenville on November 20, 2020 in New York City. The Tottenville zip code shows an approximate 6.5% positivity rate, currently the highest in the five boroughs. New York City public schools, the largest school system in the nation, have been closed due to the rising infection rate in New York City. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikai legfelsőbb bíróság átmeneti időre felfüggesztette Andrew Cuomo, New York állam kormányzója rendeletét a templomok korlátozott látogathatóságáról, amelyet a politikus a koronavírus-járvány miatt rendelt el.
Vágólapra másolva!

Az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság 5:4 arányban hozta meg döntését. A három liberális bíró és az eredetileg konzervatív - de az utóbbi időben rendszeresen a liberális bírókkal szavazó - John Roberts főbíró nem értett egyet a döntéssel. A testület leszögezte: a kormányzó rendelete "kipécézte a templomokat a különösen kemény bánásmóddal".

A kormányzó rendelete "kipécézte a templomokat a különösen kemény bánásmóddal" - írta a szövetségi legfelsőbb bíróság Forrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója október 6-án adott ki rendeletet, amelynek értelmében a koronavírus-járvány miatt az állam egész területén korlátozták a nyilvános rendezvényeken és az imaházakban az emberek létszámát.

A kormányzói rendeletet többen éles kritikával illették.

A Fox televízió idézte a brit Economist amerikai tudósítójának kommentárját:

- írta Steven Mazie újságíró.

A brooklyni római katolikus egyházkerület és a szintén brooklyni Agudat Israel ortodox zsidó kongregáció indított pert a kormányzó rendelete ellen. A bírósági meghallgatáson a katolikus egyházkerület képviselője azzal érvelt, hogy a korlátozásokkal "tisztességtelen módon kiszemelték a templomokat", az Agudat Israel pedig azt állította, hogy híveik "hátrányosan megkülönböztetett célpontoknak" érzik magukat.

Hasonló korlátozás van Kaliforniában és Nevadában is

New York állam jogi képviselője úgy vélekedett, hogy az állam tavasszal a koronavírus-járvány egyik amerikai gócpontja volt, a kormányzó a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében hozta rendeletét, és ez nem a templomok ellen irányult, hiszen több "világi" rendezvényt, köztük például koncerteket teljes egészében betiltottak.

A szövetségi legfelsőbb bíróság konzervatív bírái szerint

a korlátozás sértette az amerikai alkotmány első kiegészítésében garantált vallásszabadságot.

John Roberts konzervatív főbíró - a The New York Times című lap szerint - elutasító döntése indoklásában azt írta, "nem szükséges, hogy pillanatnyilag ilyen komoly és nehéz kérdésben döntést hozzunk".

A templomokat érintő hasonló korlátozások vannak érvényben a szintén demokrata párti kormányzók irányította Kaliforniában és Nevadában is. A bírák azonban korábban visszautasították, hogy ezekben a tagállamokban feloldják ezeket a korlátozásokat.