Felgyújtották a Francia Nemzeti Bank épületét, rendőröket lincseltek Párizsban, tömegtüntetések a koronavírus-járvány kellős közepén

politics law demonstration TOPSHOTS Horizontal
Demonstrators stands next to the Banque de France office set on fire on place de la Bastille in Paris on November 28, 2020 during a protest against the "global security" draft law, which Article 24 would criminalise the publication of images of on-duty police officers with the intent of harming their "physical or psychological integrity". - Dozens of rallies are planned on November 28 against a new French law that would restrict sharing images of police, only days after the country was shaken by footage showing officers beating and racially abusing a black man. (Photo by Thomas COEX / AFP)
Vágólapra másolva!
A bonyolult francia politikatörténetben is furcsa tüntetés zajlott Párizsban. Egyrészt tüntettek országos médiumok, minden oldalról, a Le Monde és a Le Figaro is: a francia sajtószabadságért. Igen, Brüsszel ezzel kevesebbet foglalkozik, de egy új törvénnyel alapjában fogják korlátozni a tüntetésekről beszámoló újságírók munkáját. Mivel a rendőrök arcát sem lehet majd mutatni, a tüntetés egyik jelszava, szabad fordításban: fogjuk be a pofánkat. Ezenkívül tüntettek az új közrendvédelmi törvény ellen, sőt, mivel egy fekete rappert félig agyonvertek a héten a rendőrök, mert nem volt rajta a kötelező maszk, mondhatni, elsősorban a rendőri erőszak ellen. Voltak még a sárgamellényesek, és persze az erőszakos szélsőbaloldaliak is, akik megtámadták a rendőröket, akik könnygázzal oszlattak. A Le Monde előzetes beszámolója szerint bevándorlók is fognak tüntetni, mert a rendőrség a hét elején kiürített egy újabb illegális migránstábort Párizsban. A rendőrség szerint több tízezres, a szervezők szerint több mint százezres tüntetés van - volt, a drámai koronavírus-járvány kellős közepén. 
Vágólapra másolva!

A képek között - alatt cikkünket folyamatosan frissítettük.

A francia sajtószabadságért és a rendőri erőszak elleni tüntetés Párizsban Forrás: AFP/Thomas Coex

A Le Figaro - utalva a járványveszélyre - különösen veszélyesnek minősítette a tüntetést, függetlenül attól, hogy ők maguk is részt vesznek rajta, igaz, csak néhányan.

Forrás: AFP/Thomas Coex

Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Tüntetők lövik a rendőröket.

Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A Bastille-nál - engedély nélkül - kinyitott egy palacsintaárus, irgalmatlan tömeg áll sorba crepe-ért és italokért. Egy tüntető azt mondta a Le Figaro riporterének: mindenki úgy csinál forradalmat, ahogy tud. Igaz, a palacsintaárus forradalmi heroizmusát némileg csökkenti, hogy természetesen pénzt kért mindenkitől.

Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt
Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Egymás ellen harcolnak a rendőrök és a tüntetők.

Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Forrás: AFP/Thomas Coex
Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Egyébként, több francia nagyvárosban is tüntettek, a nyár eleje óta szélsőbaloldali városvezetésű Bordeaux-ban két éve nem volt ekkora tüntetés a BFM TV szerint (valamennyi kép Párizsban készült).

Forrás: AFP/Alain Jocard

Forrás: AFP/Alain Jocard

Forrás: AFP/Alain Jocard

Forrás: AFP/Alain Jocard

Forrás: AFP/Alain Jocard

Hogy nyugodtabbak legyenek az emberek, bejelentették, hogy a négy rendőr, aki a rappert agyba-főbe verte, továbbra is börtönben marad.

Az egyik tüntető azt mondta a Le Figarónak - egy 55 éves mérnök -, hogy a franciák mindig kritizálják az afrikai diktatúrákat, de a tüntetők szerint példátlanul rendőrpárti, új közrendvédelmi törvénnyel Franciaország helyzete sem lesz jobb.

LEGÚJABB:

Fél hét körül a rendőrség úgy döntött, hogy kiürítik a Bastille teret, olyan nagy és erőszakos a tömeg, az Antifa aktivistái pedig folyamatosan dobálják a rendőröket. A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint 46 ezer ember tüntet Párizsban, a szervezők a háromszorosáról beszélnek.

A legfrissebb információk szerint a Bastille sarkán levő Francia Nemzeti Bank épületét szélsőbaloldali tüntetők felgyújtották.

Forrás: AFP/Thomas Coex

Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Miután a rendőrség bejelentette, hogy kiürítik a Bastille teret, a tér sarkán levő, híres párizsi éttermet is felgyújtották a magukat antikapitalistának mondó, radikális baloldali tüntetők.

FRISSÍTÉS:

Miután megjelentek a vízágyúk a Bastille-nál, a tömeg kimenekült a térről. A belügyminisztérium jelentése szerint Franciaországban a mai tüntetéseken összesen 37 rendőr sérült meg.

A belügyminisztérium nem sokkal este 8 óra előtt azt közölte, hogy Franciaországban 133 ezren tüntettek. A szervezők szerint ennél közel háromszor többen.

Az Unité SGP rendőrszakszervezet egyik vezetője, Linda Kebbab azt nyilatkozta, hogy a radikális tüntetők rendőröket lincseltek, vertek, közéjük Molotov-koktélokat dobtak.