Már több mint 50 ezer halálos áldozat van a járványnak Oroszországban

korornavírus, Oroszország, Moszkva
A man wearing a face mask to protect against the coronavirus disease walks in front of a Stalin-era skyscraper in Moscow on December 16, 2020. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Vágólapra másolva!
A szombaton bejelentett 585 új halálesettel 50 347-re nőtt Oroszországban a koronavírus-járvány hivatalosan regisztrált halálos áldozatainak a száma.
Vágólapra másolva!

A fertőzöttek száma több mint 28 200-zal nőtt. Az orosz hatóságok annak ellenére, hogy a statisztikai adatok szerint súlyosbodik a járványhelyzet, nem léptettek életbe a vírus terjedését fékező, korlátozó intézkedéseket.

Moszkva, háttérben a Lomonoszov Egyetem központi épületével, 2020. december 16-án. Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Oroszországban összesen

csaknem 2,8 millió fertőzöttet vettek nyilvántartásba a járvány kitörése óta.

A koronavírusban meghaltak száma ehhez képest nemzetközi összevetésben feltűnően alacsony. Ennek szakértők szerint az a magyarázata, hogy

a halál okaként a súlyos koronavírusos eseteknél sem minden esetben a koronavírust tüntetik föl, hanem sokszor a közvetlen halálokot.

Az RBK napilap szerint ugyanakkor a korábbi évekhez képest a járvány alatti többlethalálozás eléri a 13 százalékot. Ebből arra lehet következtetni, hogy

50 ezernél lényegesen többen haltak meg a koronavírus szövődményeiben Oroszországban.

December elején szerte az országban megkezdődött a koronavírus elleni tömeges oltás az orosz kutatók által kifejlesztett Szputnyik V vakcinával.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azt mondta, hogy