Elvághatják az Észak-Korea és Dél-Korea közti forródrótot

politics Horizontal In this picture taken on June 7, 2020 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on June 8, 2020 North Korean leader Kim Jong Un smiles as he attends the 13th Political Bureau meeting of the 7th Central
Kim Dzsongun
Vágólapra másolva!
Észak-Korea a Dél-Koreával közös "forródrót" megszakítását helyezte kilátásba első lépésként, hogy beszüntessen minden kapcsolatot szomszédjával - közölte kedden a KCNA állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Phenjan az elmúlt napokban számos heves kirohanásban azzal fenyegetőzött, bezárja a Dél-Koreával közös összekötő irodát és más közös vállalkozásokat, ha Szöul nem vet véget annak, hogy aktivisták a phenjani rezsimet bíráló röplapokat terjesztenek a két ország határán, észak-koreai területen.

A kiadott közlemény szerint ezeknek a történéseknek a fényében Észak-Korea legmagasabb rangú vezetői, közte az ország vezetőjének húga, Kim Jodzsong, valamint Kim Jong Csol, a Koreai Munkapárt alelnöke azt a véleményt képviselik, hogy Dél-Koreát ellenségként kell kezelni. Az irányváltás első lépéseként Észak-Korea lezárja a Korea-közi összekötő iroda távközlési vonalait, akárcsak a két ország hadserege és a két ország elnöke közötti "forródrótokat".

Kim Dzsongun Forrás: AFP/KCNA

2018 óta működik

A Korea-közi összekötő irodát 2018-ban hozták létre Kim Dzsongun és Mun Dzse In dél-koreai elnök három csúcstalálkozójának eredményeként. Az iroda január vége óta ideiglenesen zárva tart a koronavírus-járvány miatt.

A hivatalos bejelentés láthatóan visszalépést jelent a kapcsolatokban, miközben erőfeszítések történnek, hogy Észak-Koreát rábírják nukleáris programjának feladására cserébe az ellene hozott nemzetközi szankciók feloldásáért. A két Korea jogilag még mindig hadban áll egymással, mert az 1950-53-as koreai háború csak tűzszünettel zárult.

Most lenne rá a legnagyobb szükség

Daniel Wertz, az amerikai székhelyű Észak-Koreával foglalkozó Nemzeti Bizottság nevű testület képviselője a Twitteren azt írta, hogy a távközlési vonalakra leginkább egy válság közepette van szükség, Észak-Korea éppen ezért "vágja el" ezeket, mert így akar feszült hangulatot kelteni. Bár ez Phenjan elkoptatott játéka, ennek ellenére nagyon veszélyes - vélekedett.

A KCNA keddi anyagában azt írta, hogy "az észak-koreai nép felháborodott a dél-koreai hatóságok áruló és ravasz magatartásán, akikkel sok elszámolni való van". A jelentés egyben azzal vádolta meg a szöuli hatóságokat, hogy felelőtlen disszidenseknek megengedik a legfelsőbb észak-koreai vezetés sértegetését. Ezek után a feleknek nincs miről tárgyalniuk - állapította meg a közlemény.