Észak-Korea felrobbantotta a Korea-közi összekötő irodát

Észak-Korea, robbantás, iroda, Kaesong, keszongi Korea-közi összekötő iroda, Keszong
People watch a television news screen showing smoke from the explosion of an inter-Korean liaison office in North Korea's Kaesong Industrial Complex, at a railway station in Seoul on June 16, 2020. - North Korea blew up an inter-Korean liaison office on its side of the border on June 16, the South's Unification ministry said, after days of increasingly virulent rhetoric from Pyongyang. (Photo by Jung Yeon-je / AFP)
Vágólapra másolva!
A Keszong határvárosban lévő irodánál helyi idő szerint 14 óra 49 perckor történt a robbanás - jelentette be kedden a dél-koreai országegyesítési minisztérium. Nem sokkal a robbantás előtt az észak-koreai hadsereg vezérkara közleményben tudatta, fontolóra vette a hadsereg bevonulását a két Koreát elválasztó fegyvermentes övezetbe. Korábban Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong katonai akcióval fenyegette meg Dél-Koreát. Mostanra Észak-Korea megerősítette, hogy ők robbantották fel az irodát.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea megerősítette, hogy ők robbantottak. Az ottani rezsim hivatalos szócsövének tekintett KCNA hírügynökség jelentése szerint az Észak és Dél közötti minden kommunikációs csatorna megszakítása nyomán a területen illetékes szervek félelmetes robbantással teljesen megsemmisítették az irodát. A rombolás

- írja a KCNA, nyilvánvalóan utalva a Phenjan-ellenes röpiratokat hőlégballonokból szóró észak-koreai disszidensekre.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint a robbantás után

fokozott készültségbe helyezték a dél-koreai hadsereget, és fokozottabban figyelik az északi országot.

Mun Dzsein dél-koreai államfő összehívta a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését.

Korábban írtuk

A keszongi összekötő irodát 2018-ban létesítette a két ország, hogy elősegítse a párbeszédet és az együttműködést. Az irodát a két ország vezetőjének csúcstalálkozója után kialakult békülékeny hangulatban nyitották meg. Január közepén azonban a koronavírus terjedése miatti aggodalmak folytán felfüggesztették az ottani tevékenységet.

A múlt héten Észak-Korea ellenségnek kiáltotta ki Dél-Koreát,

és fogadkozott, hogy mindenfajta kommunikációs csatornát felszámol a dél-koreai aktivisták röpiratos kampánya miatt.

Röviddel a robbanás előtt az észak-koreai hadsereg vezérkara közleményben tudatta, fontolóra vette a hadsereg bevonulását a két Koreát elválasztó fegyvermentes övezetbe, és vizsgálja az erről szóló "cselekvési tervet". A vezérkar elfogadott egy javaslatot arról, hogy együttműködik a néppel "az ellenség ellen készülő nagyszabású röplapterjesztésben".

Észak-Korea felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő irodát Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A vezérkar nem részletezte, hogy milyen térségekbe fontolgatja a bevonulást, de a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint feltehetően a Keszong határváros és a Gyémánt-hegység környékéről lehet szó, ahol közös ipari és idegenforgalmi beruházásokat és fejlesztéseket valósított meg a két ország. A Szöultól mindössze ötven kilométerre lévő Keszong volt az egyik legfőbb csapásirány az észak-koreai hadsereg hadműveleti terveiben, és több gyalogsági hadosztályt és tüzérségi dandárt állomásoztattak a város keleti peremén, mielőtt 2003-ban elkezdték építeni ott a közös ipari parkot.

A két országot elválasztó, négy kilométer széles demilitarizált övezet létrehozásáról szóló megállapodást a hároméves koreai háború után, 1953-ban írta alá Észak- és Dél-Korea.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga,

Kim Jodzsong szombaton katonai akcióval fenyegette meg Dél-Koreát, amiért szerinte nem tesz semmit a dél-koreai aktivisták szórólapkampánya ellen.

Észak-koreai disszidensek és más aktivisták az elmúlt hetekben apró hőlégballonok segítségével szórólapokat juttattak át Dél-Koreából a határon, amelyekben erőteljesen bírálták a phenjani rezsimet és a katasztrofális emberi jogi helyzetet. A dél-koreai védelmi tárca bejelentette, hogy feljelentést tesz ellenük. Szöul korábban is igyekezett megakadályozni az évek óta tartó szórólapkampányokat, de szólásszabadságra hivatkozva nem tiltotta meg őket.

Az elmúlt hónapokban Phenjan szinte minden együttműködést megszakított Szöullal.