Idiótának nevezték és ordibáltak az erdőtűz károsultjai a miniszterelnökkel

2020.01.02. 20:00

Dühös fogadtatásban részesült Ausztrália miniszterelnöke csütörtökön az ország egyik erdőtüzek sújtotta részén, szitkok áradata záporozott rá, egy tűzoltó pedig nem volt hajlandó kezet fogni vele.

Scott Morrisont Új-Dél-Wales államban, Cobargo városában szidták a leghevesebben: volt, aki idiótának nevezte, de ez még a legenyhébb szitkozódás volt. Elsősorban azt vetették szemére, hogy a városban nincs megfelelő felszerelés a tüzek oltásához. A kormányfő távozó autóját gúnyos kiabálás kísérte.

"Akárhányszor árvíz vagy tűz van ebben a térségben, soha nem kapunk semmit. Bezzeg Sydney-ben, az északi parton el lennénk árasztva adományokkal, gyorssegélyekkel" – mondta egy cobargói lakos az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint.

"Nem lep meg, hogy az emberek igencsak keserűek most. Épp azért jöttem ide ma, hogy a saját szememmel lássam a helyzetet, és felajánljam a tőlem telhető segítséget" – mondta Morrison.

Ausztráliában jelenleg is legalább kétszáz helyen lángol a növényzet, és bár kedd óta enyhült a kánikula – ami átmenetileg kedvez az oltásnak –, szombatra ismét rekkenő hőség és erős szél várható.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök sajtóértekezletet tart Sydney-ben 2020. január 2-ánForrás: MTI/EPA/AAP/Mick Tsikas

Az új-dél-walesi tűzoltóság szerdán elrendelte, hogy minden nem állandó lakosnak el kell hagynia a Batemans Bay üdülőhelytől Victoria állam határáig húzódó, 240 kilométer hosszú tengerparti övezetet. Ennek hatására már csütörtök reggel hosszú sorok alakultak ki a közutakon a nyugat vagy észak felé távozni akaró kocsikból. Sokan azonban el sem tudtak indulni, mert a benzinkutak kifogytak az üzemanyagból, vagy áramkimaradás miatt nem tudták kiszolgálni az autósokat.

Október óta Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 18 ember meghalt és több mint ezer ház lett a lángok martaléka.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK