Német városok és községek követelik a német szövetségi kormánytól, hogy engedélyezzék nekik, hogy még több bevándorlót fogadhassanak be. A németek gazdasági csodát várnak a bevándorlástól, de a statisztikák szerint a migránsok 65 százaléka munkanélküli - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A V4NA nemzetközi hírügynökség arról számolt be, hogy mintegy 130 német város és község fordult a szövetségi kormány felé, hogy engedélyezzék, hogy több migránst fogadhassanak be. A lépést a városokat vezető politikusok kezdeményezték, mint a Merkel-féle CDU tagja, Stephan Neher, aki Rottenburg am Neckar kisvárosának képviselője. A városban 5800-an laknak, azonban már 850 migránst fogadtak be.  Neher már csak a kormány jóváhagyására vár, hogy küldhesse buszait Máltára és így legálisan hozhassa be az illegális bevándorlókat. A képviselő humanitárius okokra hivatkozik a befogadási számok növelése kapcsán, és nincs egyedül.

Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

A nagyobb városok közül Köln, Freiburg, Düsseldorf és Berlin is kérvényezte, hogy több migránst fogadhasson be, illetve hogy gyorsítsák fel a menedékjog kiadásának folyamatát. A kérés azért is szokatlan, mert Németországnak csak 2018-ban majd 8 milliárd euróba került a különböző migránsokat támogató programok és a szállások fenntartása.  Ehhez képest nem hozták el azt a gazdasági fellendülést az országnak, amit vártak.

Mi több, a szövetségi bevándorlási és migrációs hivatal (BAMF) felmérése szerint a megkérdezett migránsok 65 százaléka nem dolgozik. Az OECD felmérése ezt kiegészíti azzal, hogy a munkanélküliség meghatározó oka, hogy sokan nem beszélnek németül, tehát sokkal kisebb valószínűséggel integrálhatók a munkaerőpiacra.