Tucatnyi koala pusztult el, vagy sebesült meg egy fatelepen Ausztráliában, Victoria államban. Az állatok egy része éhen halt, egy részüket pedig vélhetően buldózerek ölték meg.

Az állatok fontos táplálékának számító eukaliptusz fákat decemberben betakarították, mindössze néhányat hagytak meg a telepen - írja le az esetet a BBC. Az itt élő koalák egy része így egyszerűen éhen halt, több állattal pedig a buldózerek végezhettek, miközben kidöntötték a fákat.

December után több bejelentés is érkezett a telepről. Az emberek nyílván szemtanúi voltak, ahogy az állatok haldokolnak - mondta a lapnak a Friends of the Earth ausztrál csoportjának vezetője. A körülbelül 80 túlélő koalát kimentették a telepről. 

Vizsgálják az ügyet

A környezetvédelmi minisztérium azt közölte, hogy egyelőre vizsgálják az ügyet, de

a fatelep tulajdonosa vélhetően több jogszabályt is megsértett. Az előírások szerint ugyanis a fatelepeken a betakarítás előtt a tulajdonosnak meg kell győződnie arról, hogy élnek-e koalák a fákon, és ha igen, akkor gondosodnia kell az állatok biztonságos eltávolításáról és áthelyezéséről mielőtt megkezdik a fák kivágását.

Az azonban egyelőre nem világos, hogy pontosan ki buldozerezte el az eukaliptuszokat erről a telepről, halálra ítélve ezzel az erszényes állatokat.