Szijjártó Péter: Magyarország segít Moldova uniós integrációjában

SZIJJÁRTÓ Péter; CIOCOI, Aureliu
Chisinau, 2020. február 4. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Aureliu Ciocoi moldovai külügy- és európai integrációs miniszter találkozója Chisinauban 2020. február 4-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás
Vágólapra másolva!
Magyarország az Európai Unió tagjaként az EU legfontosabb politikái között tartja számon a bővítést és a Keleti Partnerséget, és nemcsak a kétoldalú kapcsolatait szeretné továbbfejleszteni, hanem azt szeretné, ha az EU és Moldova között is minél szorosabb lenne az együttműködés - mondta Szijjártó Péter. 
Vágólapra másolva!

Megállapodás született arról, hogy a külügyminisztérium két diplomatát delegál Chisinauba, akik segíteni fogják a moldovai kormány munkáját az európai integrációs folyamatokban - jelentette be a moldovai fővárosban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt Aureliu Ciocoi moldovai külügy- és európai integrációs miniszterrel.

A magyar diplomácia vezetője elmondta, hogy

"Az EU-nak szüksége van sikerekre, sikertörténetekre, és ilyen sikertörténet lehet a Keleti Partnerség, amelyben a Moldovai Köztársaságnak nagyon fontos szerepe van" - mondta Szijjártó Péter. A miniszter kiemelte, hogy Moldovának szabadkereskedelmi megállapodása van az EU-val, de egyben megfigyelő tag az Eurázsiai Gazdasági Unióban is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Aureliu Ciocoi moldovai külügy- és európai integrációs miniszter találkozója Chisinauban 2020. február 4-én Forrás: MTI/Borsos Mátyás

"Amikor mi a keleti partnerségről beszélünk, akkor a partnerség szót is szó szerint értjük, ezért tőlünk leckéztetést, a belügyekbe való beavatkozást soha nem fognak tapasztalni. Soha nem fogunk véleményt mondani a belpolitikai kérdésekről, mert egyszerűen nem a mi dolgunk" - közölte Szijjártó Péter. Közölte:

A Richter immár 10 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a moldovai piacon - emelte ki a miniszter. Közölte: megállapodást írtak alá, hogy szeptemberben 40 moldovai diák kezdhesse meg tanulmányait ösztöndíjjal magyarországi egyetemeken.

Szijjártó Péter Chisinauban találkozik Igor Dodon államfővel és Ion Chicu miniszterelnökkel, fogadja Zinaida Greceanii, a parlament elnöke, és megbeszélést folytat Anatol Usatii gazdasági és infrastrukturális miniszterrel. Délután a Bákó megyéből származó Kósa Antallal, Chisinau római katolikus püspökével is találkozik.

Az EU keleti partnerség programjában hat volt szovjet tagköztársaság, Moldova mellett Ukrajna, Fehéroroszország, Örményország, Azerbajdzsán és Georgia vesz részt.