A palesztin elnök az ENSZ-ben visszautasította az amerikai béketervet

2020.02.11. 19:04

Mahmúd Abbász palesztin elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt kedden elhangzott nyilatkozatában elutasította Donald Trump amerikai elnök közel-keleti béketervét.

"Ez egy izraeli-amerikai terv, amelynek az a célja, hogy lezárja a palesztin kérdést. Elutasítjuk, mert azt feltételezi, hogy Kelet-Jeruzsálem a továbbiakban nem tartozna a palesztin állam szuverenitása alá - ez önmagában elég számunkra, hogy elutasítsuk" - mondta.  

Mahmúd Abbász palesztin elnök az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának levelét mutatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén a világszervezet New York-i székházában 2020. február 11-én.Forrás: MTI/EPA/Jason Szenes

Abbász egyebek között azt mondta, hogy a Donald Trump által javasolt palesztin állam életképtelen és szétaprózott lenne. A tervhez csatolt térképet egy ementáli sajthoz hasonlította, amely tele van lyukakkal. "Önök közül ki fogadna el egy ilyen államot és ilyen feltételeket?" - kérdezte.

A palesztin elnök azt kérte, hogy a világszervezet teljes egészében utasítsa el Donald Trump tervét. "Sem a terv, sem annak egyes részei nem szolgálhatnak hivatkozási alapként a nemzetközi tárgyalásokon" - jelentette ki.

Az évszázad megállapodásaként beharangozott terv nem hoz békét a Közel-Keletre, és a palesztinok szembe fognak szegülni a végrehajtásával - szögezte le, és hangsúlyozta, hogy a terv az izraeli megszállást díjazza ahelyett, hogy felelősségre vonná érte, és megsérti az összes létező nemzetközi megállapodást a konfliktus megoldásáról.

A palesztin elnök azt kérte, hogy a világszervezet teljes egészében utasítsa el Donald Trump tervét.Forrás: MTI/EPA/Jason Szenes

A palesztin elnök azt állította, kész a tárgyalásokra Izraellel, de csak azzal a feltétellel, hogy azok a nemzetközi közösség védnöksége alatt folyjanak, és Donald Trump nem lehet közvetítő. Kijelentette: kész New Yorkban maradni, és azonnal megkezdeni ezeket a tárgyalásokat.

Pár perc múlva Izrael ENSZ-nagykövete azzal vágott vissza, hogy ha Abbász elnök ezt komolyan gondolná, akkor nem New Yorkban lenne, hanem Jeruzsálemben". Mint mondta, országa számtalanszor felajánlotta a tárgyalást, de az elnök mindig elutasította. Amíg hatalmon van, nem lesz kiút - vélekedett Dani Danon.