Tovább terjed a koronavírus Olaszországban. Már 12-en haltak meg, a fertőzöttek száma szerda estére (ellentmondásos hírek után) elérte a 456-öt. Hétfőn 77, kedden 96 új fertőzöttet jelentettek, szerda este éjfélig 131-et erősítettek meg. Szerdáig a vírus már megjelent Ausztriában, Svájcban, Spanyolországban, Horvátországban, Görögországban,  Észak-Macedóniában és a legnépesebb német tartományban is. Franciaországban már a második ember halt bele a betegségbe. Litvániában rendkívüli állapotot vezettek be.Több száz turista, köztük öt magyar rekedt Tenerifén egy szállodában. Brazíliából is jelentettek megbetegedéseket, így a vírus megjelent Dél-Amerikában is. Oroszország péntektől nem ad ki vízumot irániaknak. 

Az európai országok közül Olaszországban van a legtöbb fertőzött: szerdán a számuk már elérte a délig a számuk elérte a 374-et, este hatig a 400-at, éjfélig a 456-ot, a halálos áldozatok száma pedig 12.

A legújabb áldozat Emilia Romagna tartományban halt meg, a 69 éves férfi azonban a szomszédos lombardiai gócpontról származott.

Eddig 9 személy Lombardiában, 2 Venetóban halt meg, mindannyian idősek voltak, más betegségben is előrehaladott állapotban. Lombardiában már hat kiskorú beteget is számon tartanak, a betegek között ők az első gyerekek, állapotuk nem súlyos.

Sziciliában is megjelent a fertőzés

A gócpontoknak számító két északi tartományt - Lombardiát és Venetót - vasárnap helyezték vesztegzár alá, mert a hétvégén ugrásszerűen megnőtt a betegek száma. A kéthetes karantén körülbelül 50 ezer embert érint, lezárták az utakat, leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést is.

Arcmaszkot viselő járókelők MilánóbanForrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

Ennek ellenére a fertőzés kedden Szicíliában is megjelent. Nello Musumeci, a sziget kormányzója elmondta, hogy egy Bergamóból érkezett turistát szállítottak kórházba, utastársait karanténba helyezték.

Horvátország egyelőre nem zárja le a határait

Horvátországban kedden jelent meg a fertőzés: az első beteg egy 26 éves férfi, aki egy hete Milánóban járt, ő hétfő óta egy zágrábi kórházban van karanténban. Az útra a barátnője is elkísérte, nála azonban nem mutatták ki a vírust.

Szerdán azonban kiderült, hogy a férfi testvére is megfertőződött a vírussal, így ő is karanténba került.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter korábban azt mondta, hogy szó sem lehet arról, hogy lezárják a határokat. Így az országban egyelőre marad a hétfőn bevezetett fokozott készenléti állapot: a határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi fertőzött tartományokból térnek haza.

Ausztriában már halálos áldozat is lehet

Ausztriában is kedden jelent meg a koronavírus, Tirolban rögtön két beteget is találtak. Egyikük egy olasz nő, aki egy innsbrucki szálloda recepciósaként dolgozott. Miután a tesztje pozitív lett megvizsgálták azokat is, akikkel kapcsolatba került: 62 ember esetében volt szükség a tesztre, ők a hatóságok közlése szerint jól vannak, nincs lázuk.

Tizenkét ember esetében látták indokoltnak az elkülönítést - közölték a hatóságok. Mint kiderült, a nő párja is megfertőződött a koronavírussal.

Az osztrák hatóságok szerdán jelentették be: nem kizárt, hogy koronavírus-fertőzés okozta egy Ausztriában vakációzó olasz nő halálát is. A nő Udine térségéből származik, pénteken érkezett Bad Kleinkirchheimbe, és szerdára virradó éjjel halt meg.

Szerdán Bécs nyolcadik kerületében kiürítettek egy iskolát, mert felmerült a gyanú, hogy az egyik tanárnő, aki nemrég Olaszországban járt, megfertőződött a koronavírussal. A pedagógus azóta karanténban van.

A legnépesebb német tartományban is megjelent a kór

Németországban már korábban is voltak koronvírus-fertőzöttek, szerdán azonban a legnépesebb tartományban, a 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában és Baden-Württemberg tartományban is megjelent a vírus

Szerdára virradóra egy 47 éves férfinál állapították meg a kórokozó jelenlétét, őt Düsseldorfban kezelik intenzív osztályon súlyos tüdőgyulladással, állapota életveszélyes, de stabil.

Feleségénél nap közben mutatták ki a vírust.

Egyelőre nem tudni, miként fertőződtek meg.

A 46 éves asszony óvónő, a házaspár gyerekei iskolások. Az utóbbi két hétben, a vírus lappangási ideje alatt aktívan részt vettek közösségük életében, és egy néhány napos kirándulást is tettek Hollandiában, így igen sok emberrel kerültek kapcsolatba. 

A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság összefoglalója szerint ezeken kívül fertőzésgyanús eseteket jelentettek Kölnből, Leverkusenből és Moersből is. 

Már 21-ről betegről tudnak Németországban

Két újabb fertőzést regisztráltak a Németország délnyugati részén fekvő Baden-Württemberg tartományban is. A tübingeni egyetemi klinika közleménye szerint mindkét pácienst kedden vették fel koronavírus-fertőzés gyanúja miatt. A gyanú szerdára beigazolódott.

A fertőzöttek jól vannak, panaszmentesek.

Értesítés a járványveszély miatt bezárt iskolák egyikének bejáratán az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Gangelt településenForrás: MTI/AP/DPA/Henning Kaiser

A két eset összefüggésben áll az első baden-württembergi fertőzéssel. A vírushordozó egy 25 éves férfi a Stuttgart melletti Göppingen járásból, aki a hét végén érkezett haza Milánóból. Valószínűleg ott fertőződött meg, az első tüneteket vasárnap észlelte, orvoshoz hétfőn fordult, kedd este óta elkülönítve kezelik egy meg nem nevezett kórházban.

Az egyik új fertőzött a fiatalember útitársa, egy fiatal nő, a másik pedig a nő édesapja. Mindketten azon 13 fő közé tartoznak, akikkel az első fertőzött a hatóságok rekonstrukciója alapján kapcsolatba került, amióta bejutott a vírus a szervezetébe.

Ezekkel az esetekkel együtt így már 21-re nőtt az ismert fertőzöttek száma Németországban.

Több százan rekedtek egy szállodában Tenerifén

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-sziget legnagyob szigetén, Tenerifén több mint 700 száz turista, köztük öt magyar rekedt egy vesztegzár alá vont szállodában, miután egy ott-tartózkodó olasz férfinél kimutatták a fertőzést.

Szájmaszkot viselő férfi fertőtlenítést végez a Tenerife nyugati partjánál lévő Costa Adeje üdülőhely bevásrárlóközpontjának teraszánForrás: MTI/AP/-

A spanyol média úgy tudja, hogy a 69 éves férfi egy Lombardiából hat napja érkezett orvos, aki maga jelentkezett orvosi vizsgálatra, miután észlelte a tüneteket. Később kiderült: a férfi felesége, valamint tízfős csoportjukból még ketten megfertőződtek, de a társaság többi tagjának vírustesztje negatív lett.

A magyarok jól vannak

Teresa Cruz egészségügyi tanácsos elmondta: a zárlat két hétig tart, de nem mindenkit érint. A 723 szállóvendég közül 106-an elhagyhatják a hotelt, mivel csak hétfőn érkeztek, és nem kerültek kapcsolatba az olasz turistákkal.

Teresa Cruz kifejtette: a hotelből távozó turisták egészségügyi megfigyelése folytatódik, és ugyanezt az eljárást alkalmazzák azon dolgozók esetében, akik szintén elhagyhatják a hotelt. A döntést azzal indokolta, hogy a helyi egészségügyi szolgálat kilenc óra alatt elvégezte a hotelben tartózkodó, közel 800 ember egészségügyi szűrését.

A teljesen tünetmentes szállóvendégek a hotelen belül szabadon közlekedhetnek, akiknek azonban akár csak enyhe tüneteik is vannak, a szobájukban kell maradniuk.

A karatén miatt a négycsillagos tengerparti szállodában megerősítik az egészségügyi ellátást, és pszichológus is a vendégek rendelkezésére áll - tette hozzá.

Gulyás Gergely  Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán sajtótájékoztatón közölte, hogy a tenerifei szállodakomplexumban öt magyar állampolgár van, akik a legutolsó információk szerint jól vannak, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tart kapcsolatot velük.

Mérsékelt a fertőzés kockázata

Spanyolországban az elmúlt két napban tíz koronavírusos megbetegedést regisztráltak, egy kivétellel mindegyikük Olaszország északi részén járt a közelmúltban. A legutolsó fertőzést egy 62 éves férfi szervezetében mutatták ki az andalúziai Sevillában, aki azonban az első jelentések szerint nem járt a járvány sújtotta országokban.

A spanyol egészségügyi minisztérium kedden bejelentette: nem javasolja az utazást Kínába, Dél-Koreába, Japánba, Szingapúrba, Iránba és Olaszországon belül Lombardiába, Venetóba, Piemontba és Emilia Romagnába.

Spanyolország a repülőtereken és a kikötőkben fokozza a vírussal kapcsolatos információs szolgáltatást, azonban korlátozásokat vagy kötelező vizsgálatokat nem vezet be.

Fernando Simon, az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a dél-európai országban a fertőzés kockázata mérsékelt.

Megvan a vírus első francia áldozata

Szerdára virradó éjjel Franciaországban meghalt egy második beteg új koronavírus okozta megbetegedésbenő a járvány első francia állampolgárságú áldozata - jelentette be a francia egészségügyi minisztérium.

Az áldozat egy 60 éves férfi. Korábban azt írták, hogy ő Kínában kapta el a vírust és kedd este szállították súlyos állapotban kórházba Párizsban. A Reuters azonban a francia egészségügyi ügynökségre hivatkozva azt írja, hogy a férfi nem járt egyetlen a járvány által eddig sújtott területen sem.

Az első áldozat egy nyolcvanéves kínai turista volt, aki egy héttel ezelőtt szintén egy párizsi kórházban hunyt el.

A Franciaországban talált esetek száma 17-re emelkedett, köztük öt embernél az elmúlt 24 órában bizonyultak pozitívnak a koronavírustesztek, míg a korábban kezelt betegek már meggyógyultak.

Görögországban és Észak-Macedóniában is megjelent a kor

Szerdán Görögországban is felbukkant a kor: egy 38 éves görög nő szervezetében mutatták ki a vírust, ő Olaszország északi részéből utazott haza.

Szotirisz Ciodrasz, az athéni egészségügyi minisztérium illetékese azt mondta, hogy a nő jó állapotban van, és megfigyelés alatt tartják Szalonikiben. A hatóságok megállapítják, hogy kikkel lépett kapcsolatba, és közeli ismerőseit elkülönítik másoktól.

Szerdán azonosították az első koronavírus-fertőzést Észak-Macedóniában is. A Vesti. mk macedón hírportál beszámolója szerint az első fertőzött itt is egy nő, aki Olaszországból tért haza.

A nő kisbusszal érkezett Olaszországból Észak-Macedóniába, a jármű többi utasát még vizsgálják, hogy kiderüljön, megfertőződtek-e.
 
Észak-Macedónia fokozott ellenőrzést vezetett be a határain, hogy kiszűrje az esetleges megbetegedéseket. Akinél valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy elvégezzék nála a szükséges vizsgálatokat.

Litvániában rendkívüli állapotot rendeltek el

Litvániában szerdán országos rendkívüli állapotot rendelt el a kormány az egészségügyi minisztérium javaslatára a koronavírus terjedése miatt.

 A tájékoztatás szerint ez lehetővé teszi az óvintézkedések jobb összehangolását, növeli az illetékes hatóságok munkájának hatékonyságát és egyszerűbbé teszi az országos egészségügyi tartalékokhoz való hozzáférést.

A Balti országban mintegy 800 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt, akik a közelmúltban Kínában vagy Észak-Olaszországban jártak. A járvány sújtotta térségekből érkező utasokat a litván repülőtereken előzetes orvosi vizsgálatnak vetik alá, kikérdezik őket, elkérik elérhetőségüket, és tudatják velük az esetleges további teendőket.

Lengyelországban fertőzöttet még nem találtak, szerdán azonban az alsóház rendkívüli összehívását kezdeményezte az elnök, hogy a kormány beszámolhasson az új típusú koronavírus ellen tett előkészületeiről.

Andrzej Duda államfő ezt varsói sajtótájékoztatóján közölte, miután találkozott Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel és Lukasz Szumowski egészségügyi miniszterrel.

A lengyelországi repülőtereken megkezdték a koronavírus által érintett országokból érkezők testhőmérsékletének mérését, a külföldről hazaérkező lengyeleket sms-ben tájékoztatják a betegség tünetei megjelenésének esetén szükséges teendőkről.