Putyint dublőrök helyettesítették volna rendezvényeken, de nem kért belőle

Szíria Putyin
TOPSHOTS Russian president Vladimir Putin leaves the Elysee palace, on October 2, 2015 in Paris, at the end of a summit with leaders of France, Germany and Ukraine to consolidate a fragile peace in Ukraine AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin elnöknek a 2000-es évek elején azt javasolták, hogy személyes biztonsága érdekében alkalmazzon hasonmást, de ő ezt elutasította.
Vágólapra másolva!

Erről maga Putyin beszélt a TASZSZ hírügynökségnek a kormányzásának 20. évfordulója alkalmából adott interjúban, amelynek újabb részletét csütörtökön hozták nyilvánosságra.

- mondta az elnök.

Elmondása szerint a 2000-es évek elején azt javasolták neki, hogy a veszélyes helyeken és rendezvényeken hasonmás helyettesítse, de ez sosem történt meg.

Vladimir Putyin 2015-ben az Élysée-palotánál Forrás: AFP/Alain Jocard

A kérdés, hogy vannak-e Putyinnak dublőrjei, régóta foglalkoztatja az orosz közvéleményt. 2001. december 21-én egy Kosztroma megyei lakossági fórumon például - amelyet az ORT és az RTR televízió is élőben közvetített - egy nő azt tanácsolta neki, alkalmazzon egy hozzá a megszólalásig hasonlító személyt, hogy ideje legyen részt venni az összes megbeszélésen, egyebek között a csúcstalálkozókon is. Putyin azt mondta akkor, hogy nincs hasonmása.

2009 augusztusában felegyezték, hogy az akkor miniszterelnöki tisztet betöltő

Putyin az akkori elnökkel, Dmitrij Medvegyevvel az oldalán, Szocsiban sétálva járókelőkbe futott bele a tengerparton.

A hitetlenkedőknek arra a kérdésére, hogy vajon az igazi állam- és kormányfővel találkoztak-e, Medvegyev azt mondta, hogy nem dublőröket látnak, hanem őket magukat, eleven valójukban.

2000 augusztusában Jevgenyij Murov, az orosz állami vezetők és a kormányépületek biztonságáért felelős Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) vezetője mítosznak és képtelenségnek nevezte a Putyin állítólagos dublőrjeiről elterjedt híreszteléseket. Mint mondta,

a hasonmások alkalmazása a szakszolgálat gyengeségének elismerése volna.