WHO: A járvány kezelhető, de mindent meg kell tenni a továbbterjedés ellen

2020.03.12. 12:59

Kezelhetőnek nevezte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója csütörtökön a világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-fertőzést. Leszögezte azonban azt is, hogy mindent meg kell tenni a továbbterjedés megelőzéséért.

Nem harcolhatunk a vírus ellen anélkül, hogy tudnánk, hol van. Ez azt jelenti, hogy szemmel kell tartani, izolálni kell, tesztekre van szükség, és minden egyes esettel külön kell foglalkozni azért, hogy megtörjük a továbbfertőzés láncolatát – szögezte le Gebrejeszusz Genfben, a WHO-tagállamok képviselőinek találkozóján.

Maszkban sétáló nő 2011. március 11-énFotó: Csudai Sándor - Origo

A világszervezet szerdán minősítette több kontinensre kiterjedő világjárványnak, azaz pandémiának a Kínából kiindult COVID-19 koronavírus-fertőzést.

"Ez nem jelenti azt, hogy az országoknak fel kellene adniuk a küzdelmet, enyhíteni a terjedés megakadályozásért tett intézkedéseket" - mondta Gebrejeszusz hozzátéve, hogy minden országnak kényes egyensúlyt kell találnia intézkedéseiben az egészség védelméért, továbbá a gazdasági, társadalmi széthullás megakadályozásáért az emberi jogok tiszteletben tartása mellett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK