A tegnapinál kicsivel kevesebb új fertőzöttet diagnosztizáltak Olaszországban. Ezzel már negyedik napja kevesebb az új betegek száma, mint az eddigi csúcs. Szerdán 5210 új fertőzöttet diagnosztizáltak (a csúcs 6557 volt), 683-an haltak meg (ez is kevesebb a tegnapinál, amikor 743 volt) és 1036-an gyógyultak meg. 

Az adatok alapján abban lehet bízni, hogy Olaszországban már megtörtént a tetőzés. A koronavírus-járvány kitörése óta egyszer sem fordult elő eddig, hogy három egymást követő nap nem dőlt meg az új fertőzöttek számára vonatkozó rekord, a szerdai pedig már a negyedik nap. 

Olaszországban eddig 74 386-an fertőződtek meg, 7503-an haltak meg  9362-en már meggyógyultak. 

A mai sajtótájékoztatót nem a polgári védelem vezetője tartotta, ő ugyanis lázas volt, és a koronavírus gyanúja miatt elhagyta a központot.

Kórházba szállították a polgári védelem volt vezetőjét Guido Bertolasót, aki a milánói vásártéren épülő járványkórház megvalósítását irányította.

A járvány kezdete óta 31 olasz orvos halt meg, többségük háziorvos. Olaszországba újabb, immáron a harmadik kínai orvoscsoport is megérkezett, nyolc tonna orvosi felszereléssel, több mint 300 ezer szájmaszkkal és 30 lélegeztetőgéppel. Az északolasz kórházakban már több mint ötven kubai orvos és száznegyven fős orosz orvoscsapat is segítséget nyújt. 

A gócpont Lombardiában az utóbbi egy napban 296-an haltak meg, a keddi 402-höz és a hétfői 320-hoz képest. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 1643 volt, a keddi 1942-höz és a hétfői 1555-höz képest.

A római kormánynak április 3-ig kell bejelentenie, meddig hosszabbítja tovább az oktatási szünetet, a kereskedelem, vendéglátás, nem létfontosságú termelés korábbi leállítását. Giuseppe Conte miniszterelnök szerda esti felszólalásában a római képviselőházban bejelentette, hogy a márciusban elindított 25 milliárd euró gazdaságélénkítő csomag után, áprilisban hasonló mértékű intézkedéseket vezetnek be. Conte "minőségi ugrást" sürgetett az Európai Unió pénzügyi-gazdasági lépéseiben hangoztatva, hogy egész Európát recesszió fenyegeti.

A kormányfő beszéde elején köszönetet mondott az olasz egészségügyi dolgozóknak, akiket a jelen levő képviselők állva megtapsoltak. Giuseppe Conte csütörtökön a szenátusban szólal fel. A római parlament tagjainak többsége interneten követte a beszédet. A kormány felhívására a fémipari szakszervezetek nem tartották meg szerdára meghirdetett sztrájkjukat. Szakszervezeteik továbbra is úgy látják, hogy még mindig túl sok gyár és vállalat tart nyitva a dolgozók egészségét veszélyeztetve.