Magyar férfi az Origónak: New Yorkban a vécépapír is hiánycikk a koronavírus miatt, volt, hogy feltörtek egy kocsit egy csomagért

New York, 2020. március 25. Gyalogos nézi mobiltelefonját a szinte teljesen elnéptelenedett New York-i Times Square-en 2020. március 25-én. Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma meghaladta az 55 ezret, a halálos áldozatoké 797. MTI/AP/Mary Altaffer
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok legimpulzívabb, legnyüzsgőbb városa, New York és az ott lakók élete két héttel ezelőtt gyökeresen megváltozott – mindezt a megapoliszban tartózkodó Ferenc mondta el az Origónak. A koronavírus-járvány miatt szinte rá sem lehet ismerni arra a városra, amely - ahogy mondani szokták -sosem alszik. Ráadásul az utcákat esténként ellepik a patkányok, de arra már nincs erejük a helyieknek, hogy a kártékony rágcsáló ellen felvegyék a harcot. Interjú.
Vágólapra másolva!

„New York most olyan helyzetben van, mint a Titanic volt az 1912-es elsüllyedésekor" – mondta Ferenc.

A középosztálybeliek és a kevésbé tehetősek maradtak itt, a városban, nekik nincs nagyon hova menniük. Akik ismerik New Yorkot, tudják, hogy a Central Park körüli hatalmas toronyházakban laknak a leggazdagabbak.

Az utcákról eltűntek az emberek New Yorkban Forrás: AFP/Angela Weiss

Az épületek lakóinak egy része eltűnt, sok erkély üres. A metró jár, az autóbuszok is közlekednek, de New York arculata most teljesen megváltozott. A buszvezetők mindegyike kapott maszkot. Amikor egy hónappal ezelőtt, február végén megérkeztem ide, semmi jel nem utalt arra, hogy mindez bekövetkezhet.

Ott, azon a helyen normál esetben több százan tolonganak.

Hamptons, a gazdag New Yorkiak kedvenc üdülőhelye Forrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Sagliocco

Most a normál embermennyiség 10 százaléka megy ki napközben az utcákra New Yorkban. Az éjszaka csendjét pedig csak a mentőautók gyakori szirénázása zavarja meg."

Ferenc üzleti útra érkezett a városba. A kiküldetése eredetileg három hónapra szól, ebből most egy telt el. Azt mondja, nem aggódik, ha két hónap múlva nem tudna hazamenni, felkészült erre a lehetőségre is. (Egyébként, mint az Origó megírta, a magyar külügyminisztérium minden Észak-Amerikában rekedt magyar állampolgárt kérése hazaszállít.)

„Én a belvárosban, egy hét emeletes ház hetedik emeletén lakom" – mondta. Alattam volt egy pár, ők néhány napja kezdtek el rettenetesen köhögni. Rossz volt hallgatni, pedig egy emelet választott el bennünket. Szerintem megkapták a fertőzést. Amikor már ketten köhögtek – de valami elviselhetetlen módon – akkor jött ki az egyikükért a mentő és elvitte. Most megint csak egy ember köhög.

Munkás takarít a teljesen üres New York-i értéktőzsdén 2020. március 20-án Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Nincs, elfogyott, nem lehet beszerezni. Se a gyógyszertárakban, se a drogériákban, sehol máshol. Én csakis maszkban és gumikesztyűben megyek ki az utcára – naponta egyszer.

Muszáj kimennem, mert a teljes, 0/24-es bezártságot én sem bírom elviselni. Nekem az a szerencsém, hogy a munkámat a lakásból is el tudom végezni."

New York múzeumai, színházai bezártak. Az éttermekben nem lehet leülni, délelőtt 10 és délután 4 óra között elvitelre lehet csak rendelni. A város teljesen megváltozott, sokan apokaliptikus jövőt vizionálnak. „Itt is lehetett látni olyan felvásárlást, amely jellemző volt az európai országokra.

Ideiglenes halottasházként funkciónáló sátrakat állítanak fel munkások a New York-i Bellevue kórház mellett, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a koronavírus-járvány áldozatainak száma növekedni fog a következő hetekben a városban Forrás: MTI/EPA/Peter Foley

A vécépapír pillanatok alatt lett hiánycikk, volt olyan, hogy az utcán parkoló egyik autót feltörték, mert látták, hogy az utastér tele van vécépapírral.

Éppen ezért minden fegyvert felvásároltak. Érdekesség, hogy a kendertermékeket – ezeket Amerika több államában legalizálták – szintén felvásárolták. Úgy vannak vele, hogy ha már nem mehetnek ki az utcára, legalább otthon pöfékeljenek, szívják a marihuánás cigarettát.

Férfi sétál át az elnéptelenedett New York-i Times Square-en Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Az üzleteket sem kell félteni. Amikor az eredetileg 2,5 dollárért árult szardíniakonzerv elfogyott, az üzletek újat rendeltek, de azt már 4 dollárért adják. Aki tud, árat emel és kihasználja ezt a helyzetet. Az élelmiszerboltok egy részét teljesen kifosztották" – mondta Ferenc.

New Yorknak most egy másik, a világ nagyvárosaira jellemző problémával is meg kell küzdenie.

Az új koronavírus járványa miatt gyér a forgalom a New York-i Ötödik sugárúton Forrás: MTI/Evan Agostini/Invision/AP/Invision/Evan Agostini

Láttam olyan fotót, amelyen egy gyalogos széttaposott egy patkányt. Esténként az emberek a szemetet az utcára teszik ki zsákokban, napnyugta után pedig tömegesen jönnek a patkányok."

Gyalogos nézi mobiltelefonját a szinte teljesen elnéptelenedett New York-i Times Square-en 2020. március 25-én Forrás: MTI/AP/Mary Altaffer

Azt gondolom, hogy akiknél kisebb a halálozási kockázat (közismert: a 65 évesnél idősebbek a veszélyeztetettek - a szerk.), azokat vissza fogják küldeni dolgozni. Jelenleg elég nagy a letargia, de a városban élők próbálják fegyelmezetten elviselni a helyzetet. A tűzlétrákon ülnek, ott levegőznek, de napközben vannak, akik kimennek az utcára és a parkokba. Hoztak pár speciális szabályt is. Vannak olyan lakóházak, amelyekbe nem léphetnek be azok, akik nem laknak ott.

Igyekeznek teljesen kizárni az emberek közötti felesleges érintkezéseket – fejezte be New York-i beszámolóját Ferenc.