Ausztria megkésett védelmi intézkedéseinek felelőssége kontinentális szintű

Koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség Tirol Ausztria  határ ellenőrzés
Egy sofőrt ellenőriznek az osztrák rendőrök 2020. márciusában Soeldenben.
Vágólapra másolva!
Ausztria az egyik első európai ország volt, ahol koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak, sőt, a járvány egyik gócpontjaként azonosították. Az osztrák Szövetségi Kancellária mégsem tette meg időben a szükséges védelmi intézkedéseket, amelyekkel elejét vehette volna a járvány ilyen léptékű terjedésének; ezzel nem csupán az osztrák, de a teljes európai lakosságot veszélynek tette ki.
Vágólapra másolva!
Halkó Petra, a Századvég Alapítvány vezető elemzője Forrás: Kozma Zsuzsi

A Johns Hopkins Egyetem által vezetett globális statisztika alapján Ausztria a koronavírus által fertőzött nemzetek listájának élmezőnyében áll. Március 30-án 9600 regisztrált koronavírussal megfertőződött beteggel rendelkezett, és 108-an haltak meg. Az osztrákoknál napról napra átlagosan 21 százalékkal emelkedett a fertőzöttek száma, volt, hogy elérte a 25 százalékot is, az utóbbi napokban ez az arány csökkent. A kérdés már csak az, ezek a számok teljes körűen visszatükrözik-e Ausztria érintettségét az Európát drasztikusan sújtó koronavírus-járvány terjedésében.

Az említett adatok valójában csak az Ausztria határain belüli eseteket dolgozzák fel, amelyek önmagukat tekintve sem bíztatóak. Ugyanakkor a koronavírus-világjárvány idején az ország értékelésekor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy több osztrák város is közkedvelt síparadicsomként szolgál évente több ezer külföldi turista számára, köztük a tiroli Ischgl városa is, ahonnan igazoltan már február végén távoztak koronavírussal fertőzött európai állampolgárok.

Az izlandi hatóságok március első hetében jelezték az osztrák hatóságok felé csakúgy, mint norvég, dán és majd kéthetes késéssel német társaik, hogy Tirol tartomány a koronavírus gócpontját képezheti, s Vuhan, Olaszország és Irán között a legveszélyesebb vírushordozó területté nyilvánították. Addigra már konkrétan Ischgl városában is bukkantak fertőzöttre, és feltételezhetően országonként már több száz koronavírussal fertőzött turistát engedhettek szabadjára onnan Európa-szerte.

Határellenőrzés Ausztria Tirol tartományában, a soeldeni határátkelőhelyen Forrás: AFP/Johann Groder

Mindennek ellenére is Tirol tartomány majd' két hétig tétlenül követte az eseményeket, s csupán március 10-én tette meg első lépését, miszerint a rákövetkező naptól bezáratta a helyi szórakozóhelyeket. Az ischgli sífelvonók és sípályák azonban március 14-ig, míg a környező síterepek korlátozás nélkül továbbra is üzemelhettek, így a vírus lényegében szabadon fertőzhetett.

Ausztria szövetségi kormánya csak a koronavírus-fertőzések látványosan növekvő számát látva jelentette be március 12-én, hogy további óvintézkedések értelmében az ország összes sífelvonójának utolsó üzemeltetési napját március 15-re írja ki. Ezt követően, március 15-én azonnali hatállyal kijárási tilalmat rendeltek el Tirol tartomány egészére, március 16-tól pedig az összes tiroli szállásszolgáltatót arra kötelezték, vessen véget a téli szezonnak.

Ezt követően nem sokkal az egész országban korlátozás alá került a társasági élet. A repülőjáratokat felfüggesztették, és határellenőrzést vezettek be az olasz, a svájci, a liechtensteini, a német, a szlovén és a magyar határon. Az oktatási intézmények bezártak, és átálltak távoktatásra. Az éttermek és üzletek (néhány alapvető kivételtől eltekintve) is zárva maradnak. A közösségi rendezvényeket betiltották, és sehol nem tartózkodhat egyszerre ötnél több ember. A lakosságot továbbá felszólították, hogy lakhelyüket csak akkor hagyják el, ha feltétlenül szükséges munkaügyi, élelmiszer- vagy egészségügyi ellátás szempontjából.

Sebastian Kurz, a Második Osztrák Köztársaság szövetségi kancellárja Forrás: AFP/Alex Halada

Mindezen szükséges védelmi intézkedések hatályát április 13-ig hosszabbították meg; a meghozatalukkal azonban az osztrák Szövetségi Kancellária több mint két hetet késlekedett; holott Ausztriában a kancellárt szükségrendelkezési jog illeti meg. Ez alapján a Szövetségi Kancellária javaslatára ideiglenes törvényi rendelkezések útján rendkívüli intézkedéseket hozhat. Minden jel arra mutat, hogy a téli szezontól jelentősen függő turizmus prioritást élvezett a helyi lakosok, valamint vendégként odaérkező turisták egészsége és biztonsága felett.

Ma, amikor versenyfutás van az egészségügyi szakemberekért, felszerelésekért, gyógyszerekért, és legfőképp az idővel, nem kérdéses többé Ausztria megkésett kormányzati intézkedéseivel járó felelősségének mértéke Európára nézve, az emberi veszteségeket felmérve.

Szerző: Halkó Petra, a Századvég Alapítvány vezető elemzője