Szaúd-Arábia légvédelmi erői ballisztikus rakétákat lőttek le szombaton a főváros, Rijád, illetve az ország délnyugati részén fekvő Dzsazan település felett.

Korábbi jelentések rijádi lakosokat idéztek, akik helyi idő szerint nem sokkal éjfél előtt robbanásokat hallottak a város felett, ezután a helyi média közölte a szaúdi hadsereg közleményét, amelyben a rakétatámadásról adott hírt. Az állami televízió közölte, hogy a rakéták megsemmisítésében amerikai Patriot rakétákat is bevetettek.

Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád éjszakai megvilágításban.Forrás: AFP/Photononstop/Giuseppe Masci

Bár a támadás elkövetőjeként egyetlen szervezet sem jelentkezett, vélhetően a jemeni húszi lázadók hajtották azt végre. Az elmúlt években többször előfordult, hogy a húszik rakétákkal lőttek szaúdi célpontokat, és a rijádi reptér ellen is hajtottak már végre támadást.

Jemenben 2014 augusztusában éleződtek ki az ellentétek a húszik és az akkori kormányzat között. A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező húszik és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a tavaly júliusban visszafoglalt Ádenben működő, Hádi elnök vezette kormánnyal.