Trükkös módon próbálnak Nagy-Britanniába jutni az illegális migránsok

2020.03.31. 16:36

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében azt mutatja be, hogy a nehéz-tehergépjármű úthasználati illeték befizetése révén hogyan jutnak be az illegális migránsok Nagy-Britanniába. 

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében az Egyesült Királyság kormánya által, a 2014. április 1-jén bevezetett HGV Road User Levy-ben (nehéz-tehergépjármű úthasználati illeték) rejlő illegális lehetőségeket mutatja be, amely illetéket a szigetország területén minimum 12 tonnás kamionokkal fuvarozó vállalkozásoknak kell megfizetniük. 

Trükkös módon próbálnak a migránsok Nagy-Britanniába jutni (Képünk illusztráció)Forrás: NurPhoto/Gail Orenstein/NurPhoto/Gail Orenstein

A megszabott díj kiegyenlítése egy online felületen keresztül történik, amelynek gyengeségeit kihasználva egyre többen tudnak illegális módon a szigetországba jutni. Felmerülhet a kérdés, hogy gyakorlati szempontból a platform mennyire biztonságos, hiszen pusztán rendszámtábla-adatok alapján olyan többletinformációhoz juthat bárki, amely jelen esetben az illegális határátlépés egyik katalizátora, segédeszköze lehet, valamint napjainkban nemcsak nyilvánvaló biztonsági, de a koronavírus miatt járványügyi kockázatokat is hordoz.

A teljes elemzés itt olvasható.