Újabb szigorítást terveznek Németországban, drágább bírságok jönnek

2020.04.08. 11:40

Továbbra is lassuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Németországban a regisztrált fertőzöttek számának alakulásáról szóló szerdai adatok szerint. A folyamat fenntartására újabb szigorítást terveznek, a szövetségi belügyminisztériumban készülő javaslat szerint akár 25 ezer euró büntetés is járhat a külföldről érkezők kötelezettségeit előíró karanténszabályok megszegéséért.

A szövetségi kormány úgynevezett koronavírus-kabinetjének döntése szerint ajánlást adnak ki a járványügyi feladatokban illetékes tartományi kormányoknak arról, hogy milyen óvintézkedésekkel gátolják a külföldön szerzett fertőzés országon belüli terjedését.

A belügyminisztériumban egy úgynevezett mintarendelet készül, amelynek alapján a tartományok várhatóan április 10-től vezetnek be új szabályokat. A rendelet a többnapos külföldi tartózkodás után az országba belépő személyekre - németek és külföldiekre egyaránt - vonatkozik. Nekik 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, a belépés után azonnal. Ezért 5000 euróig terjedő büntetés jár annak, aki a határátkelő-állomásról nem egyenesen az otthonába távozik. Látogatók fogadása akár 10 ezer euróval is büntethető, a különösen felelőtlenül viselkedők és a "visszaesők" pedig akár 25 ezer eurót is fizethetnek a szabályok megszegéséért.

A stuttgarti nemzetközi repülőtér bezárt fő utascsarnoka a koronavírus-járvány idején, 2020. április 6-ánForrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

A tervezett új szabályok egy sor kivételről is rendelkeznek, nem kell karanténba vonulniuk például a halaszthatatlan ügy elintézésére érkezőknek, az ingázó munkavállalóknak és a szállítmányozó cégeknél dolgozó sofőröknek - jelentették német hírportálok.

A március közepe óta bevezetett járványlassító korlátozások visszavonásának lehetséges menetrendjéről is szinte naponta szivárognak ki újabb belső kormányzati elemzések, tervezetek, tanulmányok. A Der Tagesspiegel című berlini lap is ismertetett egy ilyen dokumentumot szerdán. A beszámoló szerint az anyagban az áll, hogy az intézkedéseket elsősorban az úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték) alapján kell kidolgozni.

Rendőrök az elnéptelenedett Párizsi-téren, a Brandenburgi kapu előtt, Berlinben 2020. április 6-ánForrás: MTI/EPA/Filip Singer

Az R0 azt mutatja meg, hogy egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a vírust, jelenleg a különböző számítási módszerek szerint 1,2 és 1,5 között van.

A járvány csak akkor hagy alább, ha az R0 mutató 1 alá süllyed, ezért a korlátozások lazításához csak akkor szabad hozzáfogni, amikor tartósan és fenntarthatóan a határérték alatt van - áll az elemzésben, amely szerint a világjárvány ugyan valószínűleg csak 2021-ben ér véget, de ellenőrzés alatt lehet tartani a társadalom és a gazdaság működésének teljes leállításával járó korlátozások nélkül.

Angela Merkel német kancellár a koronavírus-helyzettel kapcsolatos óvintézkedésekről tart sajtótájékoztatót a berlini kancellárián 2020. április 6-ánForrás: MTI/AP/Markus Schreiber

Angela Merkel kancellár legutóbbi, hétfői tájékoztatóján kiemelte, hogy számos további tényezőt is figyelembe kell venni, köztük a napi új igazolt fertőzések számának duplázódási idejét és azt is, hogy miként viszonyul egymáshoz az újonnan fertőzöttek és a vírus okozta betegségből felgyógyulók száma. 

A legfőbb szempont az egészség védelme és az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésének megakadályozása. A jelenlegi korlátozások április 19-ig egész biztosan megmaradnak, és egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor lehet változtatni rajtuk - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a felelős döntésekhez további adatokra és szakértői véleményekre van szükség, be kell várni például a nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) részletes tanulmányát, amely csak a jövő héten készül el.

Sétálók és napfürdőzők a kölni Rajna-part sétányán 2020. április 5-énForrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem (JHE) szerda délelőtti kimutatása szerint Németországban 107 663 ember hordozza bizonyítottan az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 4288 esettel több az egy nappal korábbi 103 375-nél. 

Az igazolt fertőzöttek száma így 4,14 százalékkal emelkedett.  Az előző héten még rendszerint 5 százalékot meghaladó mértékű növekedést regisztráltak.

A Die Zeit című hetilap hírportálján közölt számítás alapján a regisztrált fertőzöttek számának duplázódási ideje 11 nap. Ez hétfőn még 10 nap volt, az előző héten pénteken pedig 8 nap. A szövetségi kormány szerint az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez  14 nap körüli szintre kell emelni a duplázódási időt,  mert két hét a súlyos betegek átlagos kezelési ideje.
A JHE statisztikája szerint a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma az egy nappal korábbi 1810-ről 2016-ra emelkedett.