A tálibok visszahívták a fogolycseréről tárgyaló küldöttségüket Kabulból

2020.04.08. 09:54

Az afganisztáni kormányellenes tálibok visszahívták a fogolycseréről tárgyaló delegációjukat Kabulból kedd éjjel - jelentette be Szuhail Sahín, a felkelők dohai politikai irodájának szóvivője a Twitteren. Az afgán kormány később közölte, hogy szabadon enged 100 tálib foglyot.

Szuhail rámutatott, hogy az Egyesült Államok tálibokkal kötött egyezménye értelmében a rabokat már régen el kellett volna engedni, hogy elkezdődhessenek az afgánok közötti tárgyalások.Egy háromtagú tálib küldöttség körülbelül egy hete tartózkodott Kabulban, hogy tisztázza a fogolycsere részleteit az afgán kormányzati tisztségviselőkkel.

A lázadók már a hét elején bejelentették, hogy nem folytatják a tárgyalásokat a kabuli kormánnyal, mert szerintük a központi kormány álláspontja miatt ennek nincs értelme.

Az AFP francia hírügynökségnek azonban egy neve elhallgatását kérő afgán kormányzati forrás azt mondta, hogya tálib küldöttség még mindig Kabulban van,és továbbra is kapcsolatban áll a kormánnyal.

Kabul, Afganisztán fővárosaForrás: AFP/Manjunath Kiran

Az afgán nemzetbiztonsági tanács arra kérte a tálibokat, hogy fontolják meg döntésüket, miután fontos részéhez érkezett a fogolycsere folyamata.

Ilyen időben visszavonulót fújni azt jelenti, hogy nem gondolják komolyan a békét - írta a tanács a Twitteren.

Az Asraf Gáni afgán elnök bizalmasának számító Abdul Matin Bejg elmondta: a tálibok ragaszkodnak hozzá, hogy Kabul elengedjen 15 parancsnokot, akik véres bűncselekményekben vettek részt. Bejg jelezte: a kormánynak nem áll szándékában szabadon bocsátani ezeket a rabokat.

Dzsavíd Fajszál, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője később az AFP-nek elmondta, hogy a szerdai nap folyamán szabadon engednek 100 tálib foglyot. Hozzátette: a 15 parancsnok, akinek a szabadon engedését a tálibok követelik, nem szerepel a szabadon bocsátandó rabok között.

A február 29-én Dohában aláírt amerikai-tálib egyezmény ötezer tálib és ezer kormányzati fogoly elengedését szabta az afgánok közötti béketárgyalások feltételéül. A megállapodás rendelkezik a nemzetközi haderő fokozatos kivonásáról is biztonsági garanciákért cserébe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK