A tálibok visszahívták a fogolycseréről tárgyaló küldöttségüket Kabulból

leendő megavárosok - Kabul
A lista felénél Kabul, Afganisztán fővárosa található, 50,3 millió fővel
Vágólapra másolva!
Az afganisztáni kormányellenes tálibok visszahívták a fogolycseréről tárgyaló delegációjukat Kabulból kedd éjjel - jelentette be Szuhail Sahín, a felkelők dohai politikai irodájának szóvivője a Twitteren. Az afgán kormány később közölte, hogy szabadon enged 100 tálib foglyot.
Vágólapra másolva!

Szuhail rámutatott, hogy az Egyesült Államok tálibokkal kötött egyezménye értelmében

a rabokat már régen el kellett volna engedni, hogy elkezdődhessenek az afgánok közötti tárgyalások.

Egy háromtagú tálib küldöttség körülbelül egy hete tartózkodott Kabulban, hogy tisztázza a fogolycsere részleteit az afgán kormányzati tisztségviselőkkel.

A lázadók már a hét elején bejelentették, hogy nem folytatják a tárgyalásokat a kabuli kormánnyal, mert szerintük a központi kormány álláspontja miatt ennek nincs értelme.

Az AFP francia hírügynökségnek azonban egy neve elhallgatását kérő afgán kormányzati forrás azt mondta, hogy

a tálib küldöttség még mindig Kabulban van,

és továbbra is kapcsolatban áll a kormánnyal.

Kabul, Afganisztán fővárosa Forrás: AFP/Manjunath Kiran

Az afgán nemzetbiztonsági tanács arra kérte a tálibokat, hogy fontolják meg döntésüket, miután fontos részéhez érkezett a fogolycsere folyamata.

- írta a tanács a Twitteren.

Az Asraf Gáni afgán elnök bizalmasának számító Abdul Matin Bejg elmondta: a tálibok ragaszkodnak hozzá, hogy Kabul elengedjen 15 parancsnokot, akik véres bűncselekményekben vettek részt. Bejg jelezte: a kormánynak nem áll szándékában szabadon bocsátani ezeket a rabokat.

Dzsavíd Fajszál, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője később az AFP-nek elmondta, hogy

a szerdai nap folyamán szabadon engednek 100 tálib foglyot.

Hozzátette: a 15 parancsnok, akinek a szabadon engedését a tálibok követelik, nem szerepel a szabadon bocsátandó rabok között.

A február 29-én Dohában aláírt amerikai-tálib egyezmény ötezer tálib és ezer kormányzati fogoly elengedését szabta az afgánok közötti béketárgyalások feltételéül. A megállapodás rendelkezik a nemzetközi haderő fokozatos kivonásáról is biztonsági garanciákért cserébe.