Donald Tusknak kell bocsánatot kérnie a magyaroktól, írja szerkesztőségi cikkében a wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál, miután egy német-svájci tulajdonban lévő lengyelországi bulvárlap kifogásolta azt, hogy több magyar lap megírta Donald Tusk nagyapjának Wehrmacht múltját.

A wpolityce.pl szerkesztői szolidaritásukat fejezik ki - ahogy írják - magyarországi barátaikkal. Fontosnak tartják kiemelni, hogy a Fakt nevű bulvárlapot, amely Tusk mellé állt és a magyar lapokat szólította fel bocsánatkérésre, "németek alapították" (az Axel Springer tulajdonában van és kifejezetten hírhedt Lengyelországban az újságírói etika sorozatos felrúgása miatt. Kétszer is megkapták Az év hiénája "díjat", egyik alkalommal azért, mert címlapjukon egy gyilkosság meztelen áldozatának fényképét közölték, a másik alkalommal azért mert szexuális ragadozónak neveztek egy ártatlan embert és közölték a fényképét - a szerk). 

A wpolityce "Magyar barátainkhoz: Tusknak kell bocsánatot kérnie" címmel magyarul is közölt írásában leszögezi: Donald Tusk nagyapja bizonyítottan és vitathatatlanul a Wermachtban szolgált, bár természetesen – a lengyel-német határrégió jellege miatt – ezt különféleképpen értelmezhetjük"

 A wpolityce hangsúlyozza, hogy Tusk "egyedül van álláspontjával". A lengyel patrióták teljes mértékben értik Orbán Viktor miniszterelnök politikájának lényegét, és tudják, milyen nehéz feladat a kommunizmus, majd a posztkommunizmus és a "gyermekded" liberalizmus okozta károk után az ország újjáépítése - írják, hozzáfűzve: a magyar miniszterelnök sikerei "fontos inspirációt jelentettek a lengyelek számára a (2010-es) szmolenszki tragédia utáni nehéz időszakban".

Azt, hogy Tusk lengyel politikusként a német sajtóban fogalmazta meg a magyar miniszterelnökkel szembeni vádakat, a portál az "erős baráti kötelékekkel egymáshoz kapcsolódó lengyelek és a magyarok összeugrasztására" tett kísérletnek minősíti.

Ez azt a benyomást kelti, hogy a volt lengyel miniszterelnök az Európai Unió főbb politikai döntéshozóinak, köztük Berlinnek az elvárásait teljesíti, akik botrányos vádjaikat a kontinens keleti részéről származó személyekkel mondatják ki - írják a hírportálon.

A lengyel szerkesztők szerint Donald Tusknak bocsánatot kell kérnie a magyaroktól a náci Németországgal való elfogadhatatlan összehasonlításért, és egyértelműen fel kell hagynia a Kelet-Közép-Európa érdekeivel összhangban nem álló tevékenységével.