Vietnamban újranyitottak az iskolák, Malajziában ismét működnek a gyárak

koronavírus, Hanoi, Vietnám
A koronavírus-járvány elleni védekezést hirdető plakát előtt megy egy védőmaszkos motoros Hanoiban 2020. április 23-án.
Vágólapra másolva!
Vietnamban országszerte újra megnyitottak az iskolák hétfőn három hónapos szünet után, amelyet a koronavírus-járvány megfékezése érdekében rendeltek el.
Vágólapra másolva!

Vietnamban a hatóságok hétfőn már 18. napja nem észleltek új koronavírus-fertőzést. Legutóbb egy magánrepülőgéppel Vietnamba érkező brit férfi bizonyult fertőzöttnek az országban vasárnap, őt utastársaival együtt azonnal elkülönítették.

Vietnamban 271 embert diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel.

Jelenleg több mint 30 ezer embert tartanak még hatósági karanténban.

A koronavírus-járvány elleni védekezést hirdető plakát előtt megy egy védőmaszkos motoros Hanoiban 2020. április 23-án. Forrás: MTI/EPA/Luong Thai Linh

Szingapúrban fokozatosan újra folytathatják a munkát a vállalatok május 12-től, de a járványellenes korlátozásokat június 1-ig fenntartják - jelentette be vasárnap a kereskedelmi miniszter.

Bizonyos szektorok, amelyek szorosan kötődnek a globális ellátási láncok fenntartásához, így például a gyógyszeripar, a petrolkémiai ipar és a precíziós gyártás, előnyben részesülnek majd a korlátozások feloldásakor. Egyes szektorok ezek közül a lezárás idején is fenntarthattak egy meghatározott működési szintet. A lazításokról azt követően döntöttek Szingapúrban, hogy a jelek szerint lassul a koronavírus terjedése, bár

az esetek száma magasnak számít délkelet-ázsiai viszonylatban, miutána vendégmunkások által lakott szállásokon nagyon sokan megfertőződtek.

Karantén alá vont, külföldi vendégmunkásoknak fenntartott munkásszálló, ahol 2020.április 6-án 62 megbetegedést regisztráltak. Forrás: AFP/Roslan Rahman

A halálesetek száma viszont csak 18, ami az egyik legalacsonyabb a világon.

Malajziában a hétfő reggeli csúcsforgalomban több ezren keltek útra munkahelyükre a fővárosban, Kuala Lumpurban, miután a kormány első alkalommal lazított a hat héttel ezelőtt bevezetett kijárási korlátozásokon, és egyszerre újra engedélyezte szinte az összes vállalat működését.

A malajziai főváros, Kuala Lumpur látképe 2020. május 2-án. A malajziai kormány május 4-től engedélyezi a koronavírus-járvány miatt márciusban elrendelt korlátozások enyhítéseként a legtöbb üzleti tevékenység újra kezdését. Forrás: MTI/AP/Vincent Thian

A Reuters hírügynökség által megszólaltatott helyiek szerint hétfőn lényegében mindenki kitódult az utcákra. Többen úgy vélik, szerencsésebb lett volna a fokozatos, kéthetente bővített nyitás, mint a mostani tömeges újraindítás.

A kormány annak ellenére a korlátozások lazítása mellett érvelt, hogy vasárnap 122 új koronavírusos esetet észleltek, ami a legmagasabb szám április közepe óta.

Az országban eddig csaknem 6300 fertőzést diagnosztizáltak. Az ország tizenhárom szövetségi államából kilencben a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy későbbre halasztják a korlátozások lazítását, sőt egyes helyeken még szigorítottak is az előírásokon.

Szögesdrótkerítéssel lezárt lakóházak mellett járőröznak katonák Kuala Lumpurban 2020. április 29-én. A környéken lévő utcákat azt követően kerítették be szögesdróttal, hogy 69 itt élő embernél koronavírus-fertőzést mutattak ki. Forrás: MTI/EPA/Ahmed Juszni

Dél-Koreában hétfőn nyolc új koronavírus-fertőzöttről érkezett hír, valamennyien külföldről tértek haza az országba.

Ezzel 10 800 fölé emelkedett a dél-koreai esetek száma.

Harmadik napja viszont nem észleltek olyan esetet, amelyet helyi fertőzés okozott volna. A hatóságok Dél-Koreában nagyon óvatosan lazítanak a korlátozásokon, az iskolák újranyitására még nem adtak meg pontos dátumot, bár az iskolai fertőzéseket valószínűtlennek tartják.

Dél-koreai keresztények a fertőzésveszély miatt egymástól biztosnágos távolságot tartva vesznek részt egy autós virágvasárnapi istentiszteleten Szöulban 2020. április 5-én. Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Szerdától, a helyi ünnepek után enyhítenek majd a távolságtartási előírásokon.

Múlt csütörtökön ünnepelték Dél-Koreában Buddha születését, pénteken május 1. volt, kedden pedig gyereknap lesz.

Ilyenkor sokan kirándulnak, ami növelheti a csoportokon belüli fertőzések kockázatát, a hatóságok ezért fegyelmezettséget kértek az emberektől az ünnepek idejére.

Japánban Abe Sindzó miniszterelnök bejelentette hétfőn, hogy

május 31-ig meghosszabbítja a szükségállapotot.

Nem kizárt, hogy május 31. előtt feloldják az intézkedést, ha a szakértők a fertőzések adatainak elemzése alapján arra javaslatot tesznek - mondta el a kormányfő.

Abe Sindzó japán miniszterelnök védőmaszkot visel a tokiói parlamentben 2020. április 29-én. Forrás: MTI/EPA/Jiji Press/-

Hozzátette:

Japánban ugyan nem emelkedett olyan meredeken a koronavírus-fertőzöttek száma, mint más országokban,

de az új esetek száma még nem csökkent eléggé, és egyes régiókban az egészségügyi rendszerre túl nagy teher nehezedik. Ez alapján tizenhárom prefektúrában - köztük a legsúlyosabban érintett Oszakában és Tokióban - érvényben maradnak azok a korlátozások, amelyeknek eredményeként az emberek közötti személyes érintkezést 80 százalékkal akarják mérsékelni.

Japánban eddig 15 913 fertőzöttet diagnosztizáltak, és 542 ember halt bele a koronavírus okozta szövődményekbe.