Tovább lazítanak a korlátozásokon Horvátországban és Szlovéniában

2020.05.11. 16:38

Horvátországban elkezdődött a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldásának harmadik szakasza, Szlovéniában kinyitottak a fogorvosi rendelők, és újraindult a közösségi közlekedés - derült ki a válságstábok hétfői sajtótájékoztatóján.

Horvátországban szigorú óvintézkedések mellett hétfőn kinyithattak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek, továbbá a felsőoktatási intézmények, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai. A Jutarnji List című horvát napilap hétfőn azt írta: az általános iskolások mindössze 5 százaléka tért vissza az iskolapadokba, míg az óvódások aránya valamivel nagyobb, 20 százalék körüli. 

Járókelők Zágrábban.Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat

A válságstáb hétfőtől feloldotta a lakhelyelhagyási tilalmat, valamint visszaállította a távolsági közösségi közlekedést.

  • Május 13-tól engedélyeznek minden szabadtéri sporttevékenységet, valamint kinyithatnak az edzőtermek.
  • Május 18-tól megkezdhetik működésüket a színházak, koncerttermek és mozik, valamint kinyithatnak az uszodák is.

A korlátozások feloldása alól egyedül Brac szigete kivétel, ahol a múlt hét végén járványgóc alakult ki, ezért a hatóságok 14 napos karantént rendeltek el, és tömeges tesztelésnek vetették alá a lakosokat. Péntek óta 41 új fertőzöttet diagnosztizáltak a szigeten.

1784 beteget gyógyult meg

Horvátországban egy nap alatt kilenccel - kettővel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2196-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Ebből hét megbetegedést Brac szigetén diagnosztizáltak. Vasárnap egy ember meghalt a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 91-re emelkedett.

Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1784 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 16 beteget kezelnek kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 46 071 koronavírustesztet végeztek el.

A közegészségügyi intézet a vírussal szemben termelt ellenanyagot kimutató országos szerológiai tesztelést indított, amelynek eredménye két héten belül várható.

Szlovénia újraindítaná a nemzetközi repülőforgalmat

A szomszédos Szlovéniában még nem indul ugyan újra az egészségügyi ellátás, de hétfőtől újranyithattak a fogorvosi rendelők, és visszaállították a távolsági és városi tömegközlekedést. A válságkabinet bejelentette:

a héten újraindíthatják a nemzetközi repülőforgalmat is.

Várhatóan 18-án kinyithatnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai.

Szlovéniában 24 óra alatt hárommal - ugyanannyival, mint egy nappal korábban -, 1460-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki nem halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 102 maradt.

A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 63 365 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 42-en vannak kórházban, közülük 10-et ápolnak intenzív osztályon.