Nicaragua 2800 foglyot helyezett házi őrizetbe

Nicaragua, koronavírus, lázmérés
A man has his temperature checked before entering the National Soccer Stadium during the final between Managua FC and Real Esteli in Managua, Nicaragua on May 9, 2020. (Photo by INTI OCON / AFP)
Vágólapra másolva!
Csak az idős és krónikus betegségekben szenvedő foglyok kerülhetnek házi őrizetbe Nicaraguában, kivéve az Ortega-rezsim politikai elítélteket. A managai börtönökből húsvétkor már 1700 foglyot elbocsátottak, de a hivatalos nyilatkozatok még mindig nem tesznek említést arról, hogy ezeknek a lépéseknek bármi közük lenne a koronavírs-járványhoz.
Vágólapra másolva!

A kormány azt közölte, hogy a közelgő anyák napja alkalmából tett gesztusként elrendelte az idős és krónikus betegségekben szenvedő foglyok házi őrizetbe helyezését. Nyilatkozata azonban nem tesz említést a Covid-19 járványról, amely világszerte megjelent a másoknál sokkal nagyobb veszélynek kitett börtönlakók között.

Daniel Ortega elnök kormánya továbbra is

azt állítja, hogy a közép-amerikai országban nem okozott járványt a világszerte terjedő új koronavírus.

A managuai börtönökből ugyanakkor más húsvétkor is elbocsátottak 1700 foglyot.

Forrás: AFP/Inti Ocon

A foglyok sorsát nyomon követő Yonarqui Martinez ügyvéd az AP hírügynökségnek elmondta, hogy értesülései szerint legalább 26 politikai fogoly szenved a Covid-19 betegség tüneteitől.

- mondta. Hozzátette, hogy 15 krónikus beteg fogoly szabadon bocsátását vagy fogvatartási körülményeinek megváltoztatását kezdeményezte, eredménytelenül. Nagyobbik részük a tipitapai Modelo börtönben raboskodik. A szerdán kiengedett 2815 fogoly közel felét is innen helyezték házi őrizetbe.

Az ügyvéd hozzátette, hogy a 2018 áprilisában kezdődött kormányellenes tüntetések miatt letartóztatott, máig fogva tartott mintegy

90 politikai fogoly egyike sem került be az elbocsátottak közé.

A nicaraguai kormány eddig mindössze 25 koronavírus-fertőzöttet regisztrált, és nyolc halálesetet, sokkal kevesebbet, mint a térség többi országa. Daniel Ortega elnök pedig figyelmen kívül hagyja azokat a javaslatokat, amelyek a szociális távolságtartás elrendelését sürgetik. Közben az országból több olyan esetről is beszámoltak, amikor sietve, a családjuk értesítése nélkül temetnek el elhunyt betegeket, és növekszik az atipikus tüdőgyulladásnak tulajdonított halálesetek száma.

A közép-amerikai ország súlyos politikai válságba süllyedt 2018 áprilisában, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant megmozdulásokat. Az összecsapásokban több száz ember vesztette életét.