Az észtek már tesztelik a vírussal szembeni védettséget igazoló okmányt

Estonia Coronavirus SARS-CoV-2 COVID COVID-19 virus pandemic epidemic infection 2019-nCoV coronavirus disease
6211997 01.04.2020 An Estonian servicewoman guards outside an emergeny medical aid building, amid the coronavirus disease outbreak, in Tallinn, Estonia. Due to the pandemic spread of the coronavirus the government declared an emergency situation in the country until May 1, 2020. Oleg Lastochkin / Sputnik
Vágólapra másolva!
Észtországban már tesztelik a világ egyik első, a koronavírussal szembeni védettséget igazoló digitális okmányát, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy segítsék a dolgozók biztonságos visszatérését a munkahelyekre - jelentette be szerdán a fejlesztéssel foglalkozó Transferwise and Bolt vezetője.
Vágólapra másolva!

A technológiai világcég alapítóit is magában foglaló csapat által létrehozott műszaki megoldás összegyűjti a koronavírus-tesztadatokat, és lehetővé teszi, hogy digitális hitelesítést követően, egy ideiglenes QR-kód segítségével az emberek megosszák az egészségügyi védettségük állapotáról szóló igazolást másokkal, köztük a munkáltatóikkal is.

Már tesztelik a világ egyik első, a koronavírussal szembeni védettséget igazoló digitális okmányát Észtországban Forrás: Sputnik via AFP/Oleg Lastochkin

A cég alapítója, a Vissza a munkahelyre (Back to Work) elnevezésű nem kormányzati szervezet tagja, Taavet Hinrikus azt mondta, hogy

illetve a Covid-19-járványt követően világszerte elősegíteni, hogy az élet visszatérjen a rendes kerékvágásba.

Múlt héten megnyitották a határokat

Számos ország és vállalkozás dolgozik sietve azon, hogy a vírusfertőzést nyomon követő alkalmazást fejlesszen ki. A Back To Work szervezetben helyi vállalkozók, egészségügyi szakértők és köztisztviselők vannak jelen.

A Radisson szállodalánc és a PRFoods élelmiszer-kereskedelmi cég egyike az első vállalatoknak, amelyek tesztelik az alkalmazást.

Kaido Ojaperv, a tallinni Radisson szálloda igazgatója azt mondta, mindenfajta megoldást keresnek arra, hogy munkavállalóik visszatérhessenek, illetve a vendégek megszálljanak náluk.

Észtországban a Covid-19-járványban 1791-en fertőződtek meg, és 64-en meghaltak. A balti országban májusban lazítottak a vesztegzári korlátozásokon, Észtország a múlt héten megnyitotta határait a szomszédos Litvániával és Lettországgal.