Kutatók szerint ismét erdőtüzek tombolnak az északi-sarkvidéken

erdőtűz, Szibéria
Vágólapra másolva!
Valószínűleg ismét erdő- és talajtüzek tombolnak a kutatók szerint az északi-sarkvidéken. Műholdas felvételekből arra lehet következtetni, hogy a tavaly nyári pusztító tüzek után ismét fellobbantak a lángok - közölte a Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (Cams).
Vágólapra másolva!

Az erdőtüzek létét még földi mérésekkel is meg kell erősíteni a szakértők szerint. A kutatók újabb nagy kiterjedésű tüzektől tartanak, amelyek az adatok elemzése alapján elsősorban Szibériában, a tundrán és jéggel nem borított más területeken kaphattak lángra.

Oroszországban hetek óta küzdenek a tűzoltók az erdőtüzek ellen.

A hatóságok közlése szerint több mint 5600 tüzet jelentettek országszerte és több mint 250 épületet tettek tönkre a lángok.

Bár az északi féltekén a nyári hónapokban rendszeresek a tüzek, az előző évben a megszokottnál jóval pusztítóbbak voltak. A légszennyezettség mértéke jelentősen megnövekedett,

csak júliusban az északi-sarkvidék szén-dioxid-kibocsátása mintegy 50 megatonna volt, amely kétszer annyi, mint a korábbi évek azonos hónapjaiban.

Ez a Svédország által évente kibocsátott szén-dioxid-mennyiségének felel meg.

A világ más térségeiben is vannak erdő- és talajtüzek, például a trópusokon is, ott viszont a tűzszezon a végéhez közeledik. A közép-amerikai országok, mint Guatemala, Honduras, Nicaragua és Panama károsanyag-kibocsátása a 2003-2019-es évek átlaga fölé emelkedett.