Mike Pompeo: Kína folyamatos fenyegetést jelent a nyugati világra

Horizontal SPEAKING
Mike Pompeo
Vágólapra másolva!
Az amerikai külügyminiszter vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában azt mondta, Kína folyamatos fenyegetést jelent a nyugati világra. Álláspontja szerint Kína manapság "agresszívabbá vált" a félrevezető információk terjesztésében és a bomlasztásban Hongkongtól az Egyesült Államokig szerte a világban.
Vágólapra másolva!

„A mai Kínai Kommunista Párt különbözik a tíz évvel ezelőttitől" – mondta Mike Pompeo, aki szerint a mai Kínai Kommunista Párt szándéka a nyugati eszmék, a nyugati demokráciák, a nyugati értékrend szétrombolása. Mindezt a Kínai Kommunista Párt doktrínájából és ideológiájából következő fenyegetésnek nevezte.

– mondta.

Mike Pompeo Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Az amerikai diplomácia vezetője több példával próbálta illusztrálni a Kína által jelentett fenyegetéseket. Megemlítette köztük a szellemi tulajdon ellopását, a koronavírus-járványt és azt is, hogy

Peking éppen a világjárványra irányuló figyelmet használta ki arra, hogy Hongkongban szigorítson a biztonsági intézkedéseken és keresztülvigye az úgynevezett nemzetbiztonsági törvényt is.

A kínai törvény értelmében Hongkongban betiltják a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a pekingi központi kormányzat ellen irányuló, "felforgatónak" minősített cselekményeket.

Pompeo korábban "katasztrofális döntésnek" minősítette e törvényt, kijelentve, hogy Peking megszegte a britekkel aláírt közös nyilatkozatban foglaltakat Hongkong autonómiájának tiszteletben tartásáról.

Donald Trump Forrás: AFP/Mandel Ngan

Donald Trump amerikai elnök pedig a héten bejelentette, hogy mivel az amerikai kormányzat álláspontja szerint Hongkong többé már nem autonóm terület, Washington visszavonja az autonóm Hongkongnak eddig megadott kedvezményeket.

Vasárnapi interjújában Pompeo megerősítette a Trump elnök által korábban felvetett kérdést: vizsgálatot indítanak az Egyesült Államokban tanuló vagy ösztöndíjjal átmeneti időre amerikai intézményekben kutató kínai állampolgároknak a kínai hadsereghez fűződő esetleges kapcsolatai ügyében.