Dél-Korea szólított fel az Észak-Korea elleni kampány leállítására

Észak-Korea, Dél-Korea
Panmindzson, 2018. március 29. Cso Mjung Gjon dél-koreai országegyesítési miniszter (j) és Ri Szon Gvon, a Korea-közi ügyekért felelős észak-koreai hivatal vezetője kezet fog megbeszélésük kezdetén a két Koreát elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban 2018. március 29-én. A felek az Észak- és Dél-Korea közötti április végi csúcstalálkozó előkészítéséről tárgyalnak. (MTI/EPA/Pool)
Vágólapra másolva!
A dél-koreai kormány az Észak-Korea elleni szórólap-kampány leállítására szólított fel csütörtökön, miután Phenjan azzal fenyegette meg, hogy felmondja a katonai feszültség mérsékléséről kötött egyezséget, amennyiben Szöul nem lép fel az aktivisták tevékenysége ellen.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai újraegyesítési minisztérium hangsúlyozta, hogy ez a kampány fenyegetést jelent a két ország határának közelében élők biztonságára, és ezért új szabályok elfogadását fontolgatják a feszültség kiéleződésével járó, hasonló akciókra vonatkozóan.

Cso Mjung Gjon dél-koreai országegyesítési miniszter (j) és Ri Szon Gvon, a Korea-közi ügyekért felelős észak-koreai hivatal vezetője kezet fog megbeszélésük kezdetén a két Koreát elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban 2018. március 29-én Forrás: MTI/EPA/POOL/KOREA/-------------------

Kim Jo Dzsong, Kim Dzsongun észak-koreai diktátor húga figyelmeztetett, hogy amennyiben nem ér véget a szórólap-kampány, a katonai feszültség csökkentését célzó, 2018-as egyezmény felmondása mellett

Phenjan bezárhatja a Korea-közi összekötő irodát, valamint leállíthatja a Keszong határvárosban lévő közös ipari park működését.

Észak-koreai disszidensek és más aktivisták az elmúlt hetekben lufik segítségével szórólapokat juttattak át Dél-Koreából a határon, amelyekben határozottan

bírálták a phenjani rezsimet, a katasztrofális emberi jogi helyzetet.

Kim Jo Dzsong emberi hulladéknak, korcs kutyáknak nevezte az aktivistákat. "A (dél-koreai) hatóságok súlyos árat fognak fizetni, ha mindenféle kifogással hagyják folytatódni ezt a helyzetet" - mondta.