Az Iszlám Állam ellen indítottak hadjáratot a kurd erők

2020.06.05. 13:59

Hajtóvadászatot indítottak az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet dzsihadistái ellen a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) az ország keleti részében, az iraki határnál, a Washington vezette nemzetközi szövetség támogatásával - jelentette be pénteken a kurd harcosokat is tömörítő SDF.

A nemzetközi szövetség erőivel és az iraki hadsereggel együttműködve erőink hadjáratot indítottak a "Terrorizmus elrettentése" kódnéven az ország keleti részén, hogy felkutassák az Iszlám Állam terrorszervezet sejtjeit az el-Hábúr folyó, és a szíriai-iraki határ mentén. Az Iszlám Állam az elmúlt időszakban megnövelte a támadásai számát, ami valós veszélyt jelent a térség stabilisára és biztonságára - olvasható az SDF közleményében. 

Miután az ISIS 2014-ben kalifátust kiáltott ki Szíriában és Irakban, a nemzetközi közösség hadjáratot indított ellene, és a helyi, főleg a kurd milíciákkal vívott harcban az Iszlám Állam egymás után szenvedte el a vereségeket a két országban, míg 2019-ben végül a szervezet összeomlott.

Betört ablakon keresztül látszik Bassar el Asszad szíriai elnök képe, egy damaszkuszi öngyilkos merénylet helyszínénél 2019.06.19-én. A szíriai kormány fennhatóság alatt álló területen robbantottak, egy rendőrtiszti klub előtt.Forrás: AFP/Louai Beshara

Az illegalitásba vonult dzsihadisták azonban továbbra is véres merényleteket követnek el, egyebek mellett a Homsz és Deir-Ezzór között elterülő közép-szíriai sivatagban. A támadások célpontjai a szíriai hadsereg, valamint a Washington által régóta támogatott kurd erők.
Csütörtökön az Egyesült Államok felszólította a szövetségeseit, hogy folytassák az Iszlám Állam elleni harc finanszírozását az új koronavírus okozta világjárvány miatti gazdasági válság ellenére.
Az Iszlám Állam elleni harcunk folytatódik, és a jövőben is folytatódni fog. Nem üldögélhetünk a babérjainkon- jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.