Abszurd állapotok uralkodnak Seattle-ben, miután radikális baloldali csoportosulások elfoglalták a város központját. A helyi rendőrség jelentései szerint az úgynevezett Capitol Hill-i Autonóm Zóna (CHAZ) fegyveres tagjai díjakat szednek be a helyi lakosoktól, vállalkozásoktól, és ellenőrzik az itt lakók személyazonosságát. A rendőrök tehetetlenek, gyakorlatilag megszűnt a kontroll a városrész felett. A radikális baloldali politikusok ennek ellenére tovább hergelik a zavargókat, és vannak olyanok is, akik fegyvervásárlásra buzdítanak a terület megvédése érdekében. 

Az elmúlt hetekben tapasztalt erőszakos zavargáshullám váratlan fordulatot vett Seattle-ben, ahol a múlt hét óta mindennaposak az üvegdobálások és füstgránátok robbanásai. Mint ismert, Egyesült Államok-szerte erőszakos rombolásba kezdtek a radikális baloldaliak, de a Washington államban található nagyváros igazi gócpont lett ebből a szempontból. 

Ahogy pénteken beszámoltunk róla, fegyveresek kerítették hatalmukba a város központját, ahol rendőröktől mentes "autonóm zónát" hirdettek. "Anarchisták kerítették hatalmukba a várost" - Donald Trump amerikai elnök Twitter-oldalán így ítélte el a történteket, terroristáknak nevezve a rendbontókat. Azóta a helyzet tovább romlott, a városrész valóságos csatatérré változott.

Forrás: AFP/Getty Images/David Ryder

"Vásároljatok fegyvert"

Az agresszív területfoglalás előzménye, hogy Jenny Durkan demokrata párti polgármester múlt vasárnap bejelentette, hogy a rendőrség harminc napon keresztül nem fog könnygázgránátokat alkalmazni tömegoszlatás céljából, csakhogy ezt az ígéretet már aznap kénytelen volt megszegni. Válaszul a huligánok azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják a Capitol Hill városrészben található rendőrőrsöt.  Ennek következtében a rendőrök feladták védállásukat: eltűntek a rendőrségi barikádok a városközpontból, később pedig a rendőrök is elhagyták a területet. A felszabadult részt így birtokukba vették a radikális baloldali aktivisták, és elkezdték kiépíteni "mintaállamukat". Carmen Best helyi rendőrfőnök, aki történetesen fekete, egyébként azzal indokolta a megfutamodást: nem tudta rávenni embereit, hogy térjenek vissza a barikádjaikhoz. 

A radikális baloldali rendbontók egy hat háztömbnyi területet magába foglaló részt vettek uralmuk alá. "Capitol Hill Autonóm Övezet (CHAZ)" - ezt írták ki az általuk körülvett területre, a helyi rendőrség épületét pedig "A nép tulajdona" felirattal firkálták össze. A városközpont több részén pedig táblákat tettek ki, "zsarumentes övezet" és "innen már nem az USA területe" feliratokkal.

Seattle belvárosa lángokban áll, miután kedden a radikális baloldali tüntetők hadat üzentek a rendőrségnekForrás: AFP/Getty Images/David Ryder

Fox News tudósítása szerint a zónán belüli helyzetről készült fotók hamisak, rózsaszín képet mutatnak a nyilvánosságnak: a felvételek filmvetítésekről, zenei előadásokról, és utcai művészekről készültek, azt sugallva, nem vészes a helyzet. Vagyis konkrétan meghamisítják a valóságot. "Van a dolognak egy sötétebb oldala is" - nyilatkozta egy tisztviselő a konzervatív hírcsatornának.  

Vásároljatok fegyvert" - így buzdította társait az egyik, Twitter-oldalán Armiként azonosított anarchista. Nem ritkák az ilyen pillanatok a radikális baloldaliak által uralmuk alá vont városrészben. A rendőrség értesülései szerint a zavargók több esetben is díjfizetésre kötelezték a helyieket, és a vállalkozásokat a körzeten belüli működésért. De vannak olyanok is, akik arról panaszkodtak az egyenruhásoknak, hogy a baloldali radikálisok igazoltatják az otthonukba belépve őket. Jól mutatja a helyzet súlyosságát, hogy az elmúlt néhány napban megháromszorozódott a válaszideje a 911 rendőrségi vonalnak, mivel az egyenruhások a demonstrálók miatt nem tudnak bejutni a belvárosba. 

Forrás: AFP/Getty Images/David Ryder

Radikális baloldali politikus a vezető

A Fox News híradása szerint a brutális megmozdulások egyik vezetője Kshama Sawanta városi tanács egyik szocialista tagja. 

"Hatalmas győzelem” - a politikus így értékelte, hogy a radikális baloldaliak törve-zúzva elfoglalták a Capitol Hill egy részét. 

Mint ismert, kedden több mint ezer rendbontót engedett be a lezárt seattle-i városházára azzal a céllal, hogy megmutassa, a városháza "az emberek tulajdona”.

A baloldali politikus azt kérte a zavargóktól, hogy ne adják vissza az utcát a rendőrségnek. "Mozgalmunknak sürgősen el kell érnie, hogy az East Precinct ne kerüljön vissza a rendőrséghez, hanem azt helyezzék véglegesen közösségi ellenőrzés alá" - írta Sawant egy Twitter-bejegyzésben.

Kshama Sawant, a seattle-i városi tanács szocialista tagja akcióbanForrás: Facebook

Eközben Twitteren terjednek az erőszakra buzdító üzenetek: ezekben arra kérik a radikális baloldaliakat, hogy vegyék fel a kapcsolatot ismerőseikkel,  hívják őket is harcolni a területüket veszélyeztető rendőrség ellen. 

A radikális baloldali rongálók tartják a kapcsolatot a külvilággal, tweetekben üzenik meg, mire van szükségük. Cigaretta, sátrak és az ágyneműk - ezek a legnépszerűbb tételek a szélsőbaloldaliak kívánságlistáján. 

Úgy tűnik, hosszabb ideig terveznek maradni - összegzett a Fox News. 

Forrás: AFP/Getty Images/David Ryder

Már most kéregetnek

Kérdés, hogy meddig tart ki a lendület, ugyanis már az első napok után komoly problémák ütötték fel a fejüket. Sajtóértesülések szerint súlyos élelmiszerhiánnyal küzd az anarchisták mintaállama. Mindössze 72 órája létezik a magát függetlenné nyilvánított, Capitol Hill-i Autonóm Zóna, aminek lakói már most kéregetnek.

"Több ételre van szükségünk ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni a területet" - írta a Laura Couc nevű tweetelő, aki elsősorban vegán húst, gyümölcsöket, zabot, illetve szójatermékeket kért.

Bírálta a zavargókat, be kellett zárnia

Kaliforniában bezártak egy szendvicsüzletet, miután annak tulajdonosa nyíltan bírálta az agresszív megmozdulások mögött álló, Soros György által finanszírozott Black Lives Matter-mozgalmat. Mickey Mann, a Mr. Pickle's Szendvics Boltja nevű franchise vezetője Twitter oldalán a Ku-Klux-Klánhoz hasonlította a Soros György markában lévő szervezetet. Ahogy az Origo is beszámolt róla, a spekuláns legalább 33 millió dollárt adományozott alapítványán keresztül a demonstrációkon kulcsszerepet vállaló szervezetnek. Később pedig 650.000 dollárt utalt nekik.

"Nem támogatom a Black Lives Mattert, soha nem is támogattam, és soha nem is fogom. Nincs olyan érv, amely megváltoztatná a véleményem. ... A BLM a Ku-Klux-Klán másik oldala" - írta.  

Hasonló kommentár hangzott el a Fox News egyik adásában: az egyik vendég úgy fogalmazott, hogy a demonstrációknak "fasiszta végkifejlete lesz".