Megrongálódott egy félig kész épület egy urándúsító telep mellett Iránban

2020.07.02. 11:15

Balesetben megrongálódott egy félig kész épület az iráni Natanzban található urándúsító telep mellett, de a centrifugáknak helyet adó létesítményben nem esett kár, az zavartalanul működik, és emberi sérülés sem történt - közölte csütörtökön az iráni atomenergia-ügynökség szóvivője, akit az IRNA hivatalos hírügynökség idézett.

Behruz Kamalvandi pontosabban nem írta körül a balesetet. Hozzátette, hogy kivizsgálása folyamatban van.

Annyit árult el, hogy a félig kész épület egy ipari tároló, amely a földfelszín felett van.

A Natanzban található létesítményben nem esett kárForrás: AFP/Ho

A telepen több létesítmény föld alatt épült, hétméteres vastagságú betonlemezek alatt az esetleges légitámadások miatt - írták hírügynökségek.

Nem engedték be az atomenergia ügynökség ellenőreit

Irán korábban nem közölt semmit arról, hogy bármilyen építkezés folyna a natanzi telepen, amely a legjelentősebb urándúsító létesítménye az országnak, Teherántól 250 kilométerrel délre.

A 2015-ös nukleáris megállapodás óta - amelyet Irán hat nagyhatalommal kötött meg - a natanzi létesítményt távolról figyelheti és ellenőrei révén rendszeresen látogathatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). Azonban tavaly októberben az iráni tisztségviselők nem engedték be oda a NAÜ-ellenőröket, akik azért akartak bejutni, mert nitrátalapú szerek nyomait fedezték fel távolról.

Nitrátok az alapanyagai a közönséges műtrágyáknak például, de más anyagokkal keverve olyan nagy lehet a robbanóerejük, mint a TNT-nek. A NAÜ egyelőre hivatalosan nem reagált a csütörtökön bejelentett balesetre.