Spanyolországban jelenleg hetvenhárom aktív járványgóc van

VI. FÜLÖP, spanyolország, koronavírus
Jaca, 2020. július 8. VI. Fülöp spanyol király könyökérintéssel üdvözöl egy asszonyt a Huesca tartományban lévő Jaca városában 2020. július 8-án. Az uralkodó mellett a felesége, Letizia királyné. A királyi pár az ország számos városát felkeresve a koronavírus-járvány után kialakult társadalmi és gazdasági helyzetről tájékozódik. MTI/EPA-EFE/Ballesteros
Vágólapra másolva!
Katalónia után csütörtökön a Baleár-szigetek kormánya is bejelentette, hogy minden nyilvános helyen kötelezővé teszi a szájmaszk viselését hétvégétől, zárt és nyitott térben egyaránt.
Vágólapra másolva!

Patricia Gómez, a tartomány egészségügyi tanácsosa egy rádióinterjúban elmondta: hétvégétől zárt és nyitott térben is hordani kell a maszkot, függetlenül attól, hogy lehet-e tartani a biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolságot másoktól.

Kivételnek számít, ha valaki egy vendéglátóhelyen étkezik vagy ha sportol, és a tengerpartokon, medencék mellett is le lehet venni a maszkot.

A szabályszegőkre akár 100 eurós (35 ezer forint) bírság is kiszabható

- tette hozzá.

A politikus az intézkedést azzal indokolta, hogy a térségben jellemzően csak enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes esetek fordulnak elő, amelyek azonosítása nehéz, a helyi lakosság átfertőzöttsége alacsony, 1,4 százalék az országos állami felmérés szerint, tehát nem alakult ki közösségi immunitás a vírussal szemben, miközben egyre több turista érkezik a szigetekre.

A helyi járványügyi központ adatai szerint jelenleg kilenc aktív gócról van tudomásuk, egy Ibiza, a többi Mallorca szigetén, amelyekben 54 fertőzést igazoltak.

Katalóniában csütörtöktől minden nyilvános helyen kötelező szájmaszkot viselni.

Az intézkedés célja, hogy meggátolják további járványgócok kialakulását, miután a fertőzések emelkedése miatt öt napja vesztegzárat kellett elrendelni a tartomány nyugati részén található Segriá járásban.

VI. Fülöp spanyol király könyökérintéssel üdvözöl egy asszonyt a Huesca tartományban lévő Jaca városában 2020. július 8-án. Forrás: MTI/EPA-EFE/Ballesteros

Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint

jelenleg 73 aktív járványgóc van az országban.

A katalán Segriá mellett, a galiciai A Marina járásban rendeletek el karantént. A két térségben összesen mintegy 280 ezren élnek, akik a járáson belül szabadon közlekedhetnek, de nem hagyhatják el a karantén alá vont térséget.

Spanyolországban az első, január végén igazolt eset óta eddig több mint 252 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 257-et az elmúlt egy napban. A fertőzés következtében több mint 28 ezren haltak meg, kilencen ez elmúlt egy hét során.